Αρχική Διατροφή Doctor Food Σαρακοστή – Νηστεύετε; Νηστέψτε σωστά!

Σαρακοστή – Νηστεύετε; Νηστέψτε σωστά!

0
Σαρακοστή – Νηστεύετε; Νηστέψτε σωστά!

DOCTOR FOOD | Επτά συμβουλές για ισορροπημένη σαρακοστιανή κουζίνα που να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

DOCTOR FOOD | Επτά συμβουλές για ισορροπημένη σαρακοστιανή κουζίνα που να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σαράντα ημέρες είναι αρκετές για να δημιουργηθούν ελλείψεις στον οργανισμό εξαιτίας της απουσίας μεγάλων κατηγοριών τροφίμων ωστόσο η επιστήμη της διαιτολογίας/διατροφολογίας έχει εντοπίσει λύσεις για όλα. H διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γιώτα Καρακασίδου, σε παλιότερη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε συνοψίσει τα εποχικά tips. Για τους δε vegan κάποια απ’ αυτά παραμένουν επίκαιρα όλο το χρόνο.

1. Συνδυάστε πρωτεϊνούχες φυτικές τροφές με δημητριακά ή όσπρια για την κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων. Οι νηστεύοντες μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τους μέσω συνδυασμών των διαφόρων πηγών φυτικών πρωτεϊνών. Συνδυάστε: τα όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κ.λπ.) ή τα όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κ.λπ.).

2. Καταναλώστε τροφές με τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα. Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά ω6 λιπαρά οξέα σε βάρος των ω3 λιπαρών οξέων, γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ω3, όπως π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κ.λπ.

3. Εξασφαλίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάθε μέρα. Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12 -διότι αυτή υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές- που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία της με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το γάλα σόγιας κ.ά.

4. Δώστε σημασία στις πηγές διατροφικού σιδήρου για την αποφυγή αναιμίας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου (που δεν προέρχεται δηλαδή από ζωικές τροφές). Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.

5. Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Ο συνδυασμός των τροφών, που αναφέραμε ως πηγές σιδήρου με μία πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά,  οι πιπεριές και φρούτα (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες) επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.

6. Να θυμάστε τη σημασία του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και, επιπλέον, έχει σημαντική δράση για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι: τα καρύδια, τα κάσιους, τα φασόλια, τα κουκιά,η φάβα, το φύτρο σιταριού, το κάρδαμο κ.λπ.

7. Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης. Τροφές με ασβέστιο δεν υπάρχουν μόνο στα γαλακτοκομικά, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.