Αρχική Ιστορίες Food Stories Ζαν Μαρί Χοφμάν: Η ελληνική κουζίνα είναι πιο παρεΐστικη

Ζαν Μαρί Χοφμάν: Η ελληνική κουζίνα είναι πιο παρεΐστικη

0
Ζαν Μαρί Χοφμάν: Η ελληνική κουζίνα είναι πιο παρεΐστικη

ΠΡΟΣΩΠΑ | Ο σεφ της γαλλικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 2004 αποφάσισε να επιστρέψει στις «ρίζες της μαμάς», μιλάει για τη γαλλική και την ελληνική κουζίνα.

ΠΡΟΣΩΠΑ | Ο σεφ της γαλλικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και το 2004 αποφάσισε να επιστρέψει στις «ρίζες της μαμάς», μιλάει για τη γαλλική και την ελληνική κουζίνα.

Διεκδικεί με αξιώσεις τα σκήπρα της γαστρονομίας και οι δημιουργίες των σεφ της θυμίζουν κάτι από …τέχνη και αποτελούν ένα άλλο είδος πρεσβευτή της κουλτούρας της χώρας. Η Γαλλία, με τους φημισμένους αμπελώνες, τα τυριά και τα άλλα υψηλής ποιότητας προϊόντα στη γαστρονομική της φαρέτρα γράφει αναμφίβολα τη δική της λαμπρή πορεία στον χώρο.

Ποια είναι, όμως, τα μυστικά της γαλλικής γαστρονομίας, που κατέκτησε επάξια μια θέση στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; Ο σεφ της γαλλικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, Ζαν Μαρί Χοφμάν (Jean Marie Hoffmann) μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, γι’ αυτά, αλλά και για τη σχέση της γαλλικής με την ελληνική κουζίνα, για τα τραπέζια που χαλαρώνουν τους ανθρώπους, ενώ αποκάλυψε και τα δικά του αγαπημένα πιάτα.

Γεννημένος στην Ελλάδα από μαμά Ελληνίδα και μπαμπά Γάλλο, ο Jean Marie Hoffmann έφυγε σε μικρή ηλικία στη Γαλλία απ’ όπου και επέστρεψε στα 24 του χρόνια. Ήταν το 2004 όταν αποφάσισε να γυρίσει στις “ρίζες της μαμάς”, όπως λέει. Μια αίτηση στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα ήταν αρκετή ώστε να βρεθεί στην …κουζίνα του πρέσβη, όπου παραμένει έως σήμερα.

Η σχέση του με τη μαγειρική έχει τις ρίζες της στην παιδική του ηλικία, αφού μεγάλωσε με μια κλασική Ελληνίδα μαμά, που μαγείρευε φαγητά της ελληνικής κουζίνας, τα οποία όμως, όπως λέει, ήταν …ξένα προς τον ουρανίσκο των Γάλλων φίλων τους αλλά ικανοποιούσαν απόλυτα τον δικό του! «Έκανε φαγητά που οι φίλοι μας και τα άλλα παιδιά δεν έτρωγαν- φαγητά κατσαρόλας, γεμιστά… Ταυτόχρονα, ο μπαμπάς μου, που λατρεύει τις νέες γεύσεις, έφερνε, απ’ όπου ταξίδευε, διάφορες περίεργες πρώτες ύλες κι έβαζε τη μαμά στη διαδικασία είτε να τα προσθέσει στη μαγειρική της ή να τα βάζει σε νέες συνταγές. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στη γαστρονομία -αν και δεν μαγειρεύω από μικρός- και σε κάποια στιγμή σκέφτηκα πως η μαγειρική ίσως και να είναι κάτι με το οποίο θα μου άρεσε να ασχοληθώ. Είχα μια κουλτούρα γαστρονομική από το σπίτι και όταν πήγα σε ένα εστιατόριο να δουλέψω, κατάλαβα ότι είναι κάτι που όντως μου αρέσει. Όχι μόνο η μαγειρική ως μαγειρική, αλλά όλη η διαδικασία στην κουζίνα» λέει χαρακτηριστικά.

Έχουν, άραγε, κοινά στοιχεία η γαλλική με την ελληνική κουζίνα; «Πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι αγαπάνε και οι δύο το φαγητό και δη το καλό φαγητό. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως οι πρώτες ύλες. Στη Μασσαλία μαγειρεύουμε, για παράδειγμα, και με βούτυρο και με ελαιόλαδο. Εκεί και στη Νίκαια, για παράδειγμα, θυμίζει κάτι από Ελλάδα- με τα λαχανικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο. Είναι δύο κουζίνες που …δένουν» εξηγεί ο Ζαν Μαρί Χοφμάν.

Αυτή τη μεικτή γαστρονομική κληρονομιά από το σπίτι του, την κουβαλά σε όλη την πορεία του ως σεφ και συχνά συνδυάζει στοιχεία από τις δύο κουζίνες στα πιάτα του. «Εγώ αυτό το πάντρεμα, που το ζούσα στο σπίτι, συνεχίζω και το κάνω και στην πρεσβεία. Όταν μαγειρεύω για Γάλλους βάζω κάποιο ελληνικό στοιχείο (φέτα, μαστίχα, κρόκο κ.λπ.) και όταν μαγειρεύω για Έλληνες προσπαθώ να δώσω και μια γεύση από γαλλική γαστρονομία. Μια γαστρονομία που δεν είναι μόνο τα μικρά πιατάκια που συνήθως βλέπουμε» σημειώνει, ενώ ετοιμάζει γευστικούς πειρασμούς για τους επισκέπτες του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας, που έχει φέτος την τιμητική της στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

Υπάρχουν μεν πολλά κοινά στοιχεία στη γαλλική και την ελληνική κουζίνα αλλά και αρκετά διαφορετικά. «Στη γαλλική κουζίνα υπάρχει ένα ‘πρωτόκολλο’ (πρώτο, δεύτερο, τρίτο πιάτο, πιατέλα τυριών, γλυκών). Εδώ, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτό και θα έλεγα ότι η προσέγγιση είναι πιο παρεΐστικη. Το γεγονός ότι τρώμε όλοι μαζί και με πολλά κοινά πιάτα, το γεγονός δηλαδή ότι τρώμε π.χ. την ίδια χωριάτικη, δείχνει την αγάπη μας προς το φαγητό».

Το φαγητό είναι πρωτίστως γεύση και οι Γάλλοι εκτιμούν πολύ τα φρέσκα και νόστιμα λαχανικά στην ελληνική κουζίνα, το αρνίσιο κρέας και τα ψάρια, τα βότανα και τα μπαχαρικά. «Αυτά περιμένει ο Γάλλος να βρει όταν δοκιμάζει την ελληνική κουζίνα» επισημαίνει ο Jean Marrie Hoffmann, ο οποίος αποκαλύπτει και τα δικά του αγαπημένα πιάτα στις δύο κουζίνες. «Στη γαλλική κουζίνα, αγαπημένο μου πιάτο είναι η μπλανκέτ, μοσχάρι γάλακτος μαγειρεμένο με λευκή σάλτσα. Είναι κάτι παραδοσιακό, πολύ πλούσιο. Είναι κάτι που μ’ αρέσει. Πολύ οικογενειακό. Από την ελληνική κουζίνα προτιμώ τα γεμιστά με συνοδεία φέτας» λέει.

Πιστεύει, δε, ακράδαντα πως η τροφή που προσφέρεται στον άνθρωπο είναι πολύ σημαντική για τη διάθεσή του. «Τα τραπέζια ενώνουν τους ανθρώπους, τους χαλαρώνουν -μπορεί και το κρασί να βοηθάει σε αυτό βέβαια» σημειώνει κι εξηγεί: «Δεν είναι τυχαίο που όλες οι χαρές και οι λύπες ενώνονται σ’ ένα τραπέζι».

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.