Αρχική Ιστορίες Food Stories Επισήμως ΠΟΠ το ελαιόλαδο Μάκρης – Δικαίωση πολύχρονων προσπαθειών

Επισήμως ΠΟΠ το ελαιόλαδο Μάκρης – Δικαίωση πολύχρονων προσπαθειών

0
Επισήμως ΠΟΠ το ελαιόλαδο Μάκρης – Δικαίωση πολύχρονων προσπαθειών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΠ ΣΚΗΝΗ | Μακραίνει ο κατάλογος των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων, καθώς δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο κανονισμός με τον οποίο καταχωρείται ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΠ ΣΚΗΝΗ | Μακραίνει ο κατάλογος των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων, καθώς δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο κανονισμός με τον οποίο καταχωρείται ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης»

Στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκε το ελαιόλαδο Μάκρης (Αλεξανδρούπολη).

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός με τον οποίο καταχωρείται στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) η ονομασία «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως ΠΟΠ δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κι έτσι μια προσπάθεια ετών στέφθηκε με επιτυχία.

Για «στοχευμένες ενέργειες ετών», με τις οποίες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υποστήριξε την όλη προσπάθεια έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών

Όπως, μάλιστα, εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πασχάλης Παπαδάκης, συνταξιούχος γεωπόνος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου και ένας εκ των βασικών συντελεστών που «έτρεξε» τη διαδικασία κατάρτισης του σχετικού φακέλου στην ΕΕ, χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες τριών και πλέον ετών για να ευοδωθεί το εγχείρημα. Μεταξύ των άλλων ενεργειών που έγιναν ήταν και η έρευνα στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να βρεθούν οι ιστορικές εκείνες μαρτυρίες που να πιστοποιούν ότι ο συγκεκριμένος ελαιώνας «είναι ιστορικός και τα δέντρα του χρονολογούνται μέχρι και 3000 πίσω».

Το «ταξίδι» στον κόσμο για το ελαιόλαδο Μάκρης ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου 2020 και «ήδη έχουμε κρούσεις για κλείσιμο συμφωνιών από Γαλλία και Μαρόκο», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση και χαρά όλων των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μάκρης( Αλεξανδρούπολη) για την εξέλιξη.

Μέχρι τη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης η έρευνα

«Δεν ήταν μόνο οι αναλύσεις από διάφορα εργαστήρια της χώρας, ούτε η γραφειοκρατία, αλλά και η εύρεση του σήματος που καταθέσαμε στην Κομισιόν και θα χρησιμοποιείται στις συσκευασίες», τόνισε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Πήγαμε στη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης και κάναμε έρευνα πολλές ημέρες προκειμένου να βρούμε τα σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα. Και τα βρήκαμε. Βρήκαμε το βιβλίο, στο οποίο ο γραμματέας του σουλτάνου σε οδοιπορικό που έκαναν το 1600, έγραψε ότι συνάντησαν τρανά ελαιόδεντρα στην Μάκρη».

Το πρώτο σημαντικό βήμα για το ελαιόλαδο Μάκρης έγινε, ωστόσο -σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη- τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αφού η δημοφιλία του προϊόντος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. «Με δουλειά κάποια στιγμή φτάνεις στην κορυφή, το μείζον θέμα είναι να κρατηθείς εκεί. Και αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά», τόνισε, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως οι παραγωγοί θα κρατήσουν ψηλά τον πήχη, «όπως άλλωστε το πράττουν όλα αυτά τα χρόνια».

Ο ιστορικός ελαιώνας Μάκρης αριθμεί περί τα 220.000 δέντρα ηλικίας 2.000- 3.000 χρόνων και η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από ένα έως και τρία εκατομμύρια κιλά, ανάλογα με τη χρονιά. Οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπερνούν τους 2.000, αν και στο συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Μάκρης είναι εγγραμμένοι περί τους 350.

 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com