Αρχική Blogs Cook 'N Roll ΔΝΤ friendly low-budget films

ΔΝΤ friendly low-budget films

0
ΔΝΤ friendly low-budget films

«Αμερικανιές» ως το μεδούλι, φθηνά μέχρι αηδίας αλλά και συγκλονιστικά κερδοφόρα ως προϊόντα. Είναι τα φιλμ που σίγουρα θα ενέκρινε το ΔΝΤ…

The Blair Witch Project
H ταινία-ορόσημο για το είδος του D.I.Y., έχει κάθε λόγο να είναι ίσως η πιο αγαπημένη των σινεφίλ μελών του ΔΝΤ, καθώς όχι απλώς αποδείχθηκε μια από τις πιο κερδοφόρες στην ιστορία του σινεμά, αλλά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες homemade ταινίες τρόμου που ουσιαστικά επένδυαν στη φαντασία του θεατή και όχι στα λεφτά της παραγωγής.
Υλικά: 3 νεαροί κινηματογραφιστές, μια κάμερα, ένα δάσος και μια ανεκδιήγητη ιντερνετική παραφιλολογία περί μαγισσών και φαντασμάτων βασισμένη σε ψευδοντοκουμέντα, μετέτρεψαν ένα ανεξάρτητο low budget φιλμ σε παγκόσμιο φαινόμενο. Αξίζει να αναφέρουμε και το φετινό «Paranormal Activity», που θεωρείται το «Blair Witch Project» του 2010, αφού με μια κάμερα, ένα ζευγάρι, ένα στοιχειωμένο σπίτι και 10.000$ προϋπολογισμό κατάφερε να κάνει εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 150.000.000 δολάρια παγκοσμίως.
Κόστος: 60.000$
Έσοδα: 240.000.000$

My Big Fat Greek Wedding (Γάμος αλά ελληνικά)
Μπορεί πλέον η χώρα μας να είναι διάσημη για τα προβλήματα που δημιούργησε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να αποτελεί αντικείμενο χλευασμού και ειρωνείας από τα γερμανικά media, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το περίφημο ελληνικό ταμπεραμέντο προκάλεσε γέλια (μέχρι δακρύων) στους πολίτες του κόσμου. Κάτι παρόμοιο (σε χαμηλότερη κλίμακα βέβαια) είχε καταφέρει και η Μία Βαρντάλος, πριν αρκετά χρόνια, με το «My Big Fat Greek Wedding», όταν η Ελλάδα δεν ήταν συνώνυμο της χρεοκοπίας αλλά του «muzaka», του «opa» και του «Zorba the Greek». Ωραίες εποχές…
Υλικά:
Μια σπιρτόζικη αμερικανική συνταγή ελληνικής χωριάτικης σαλάτας με βασικά συστατικά τη γραφικότητα, το ελληνικό φολκλόρ και τις κλισαδούρες. Σερβίρεται με τριμμένο χιούμορ ερωτικής κομεντί.
Κόστος: 5.000.000$
Έσοδα: 350.000.000$

Rocky
Όταν ο Sylvester Stallone αποφάσισε να γυρίζει μια ταινία περιορισμένου budget για τη ζωή ενός παθιασμένου πυγμάχου, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο συγκεκριμένος ήρωας θα γινόταν το σύμβολο μια ολόκληρης γενιάς και η αφορμή για τη δημιουργία ενός από τα πιο κερδοφόρα franchise στην ιστορία του σινεμά.
Υλικά: Ένας φτωχός πλην τίμιος πυγμάχος, ένα ζευγάρι γάντια, ένα ρινγκ, αρκετά κιλά ιδρώτα, μερικά ωμά αυγά, εκατοντάδες μπουνιές και όλα αυτά σε συνδυασμό με το all time classic music theme του Bill Conti.
Κόστος: 1.000.000$
Έσοδα: 225.000.000$

Clerks
Ο Κevin Smith μπορεί να χρέωσε στο maximum τις πιστωτικές του κάρτες προκειμένου να συγκεντρώσει το budget για την πρώτη του κινηματογραφική προσπάθεια, αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, η πρώτη του ταινία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για την cult αισθητική, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιο hip κωμικούς δημιουργούς της Αμερικής.
Υλικά: 8 εργάσιμες ώρες, ένας υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ, ένας υπάλληλος σε βίντεο κλαμπ, μια πλειάδα εκκεντρικών πελατών και μερικοί από τους πιο ανορθόδοξους διαλόγους που έχουν γραφτεί ποτέ για κωμωδία.
Κόστος: 27.000$
Έσοδα: 3.000.000$

Halloween («Νύχτα με τις μάσκες»)
Η πασίγνωστη «Νύχτα με τις μάσκες» μπορεί να μετράει 7 σίκουελς και ένα remake (το οποίο «γέννησε» άλλο ένα σίκουελ), αλλά όταν πρωτοπροβλήθηκε στους κινηματογράφους, πριν 32 χρόνια, δεν ήταν παρά μια «φτηνή» ταινία τρόμου.
Υλικά: Ένας μασκοφόρος serial killer, μια scream queen (η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Jamie Lee Curtis), πολλά ανεγκέφαλα θύματα (κυρίως γένους θηλυκού), δεκάδες κιλά κέτσαπ, ουρλιαχτά, κυνηγητά και όλες οι λανθασμένες κινήσεις («Φύγε, παιδί μου, τι κατεβαίνεις νυχτιάτικα στο κελάρι;») που κάνουν πετυχημένο ένα σπλάτερ.
Kόστος: 320.000$
Έσοδα: 60.000.000$

Μad Max
Πολύ πριν καταλήξει να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ο Mel Gibson υποδυόταν τον Max Rockatansky, κεντρικό ήρωα της ομώνυμης low-budget παραγωγής, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Παρά το αντιεμπορικό της περιεχόμενο, η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία στο παγκόσμιο box-office, απέκτησε δύο sequels και αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία ενός καινούριου κινηματογραφικού genre (post apocalyptic), αλλάζοντας τα δεδομένα στο χώρο του φανταστικού σινεμά.
Υλικά:
Απέραντοι έρημοι δρόμοι, γρήγορα αυτοκίνητα, απανωτές εκρήξεις, μάχες αστυνομικών εναντίον μοτοσικλετιστών, πολλή σκόνη και ο Gibson σε ρόλο αντι- ήρωα τιμωρού.
Κόστος: 200.000$
Έσοδα: 99.750.000$

Super Size Me
Το πολύκροτο ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε τις επιπτώσεις που έχει η συνεχή κατανάλωση junk food στον ανθρώπινο οργανισμό και μας έκανε να μετανιώσουμε την ώρα και τη στιγμή που πέσαμε στην ανάγκη των ΜακΝτόναλντς της γειτονιάς μας, μπορεί να μην είχε ιδιαίτερο κόστος στην τσέπη του δημιουργού, είχε όμως μεγάλο κόστος στα ταμεία της γνωστής εταιρείας fast food.
Υλικά:
βλ. menu MacDolants. Καλό θα είναι να έχεις γερό στομάχι.
Κόστος: 65.000$
Έσοδα: 29.500.000$

Οpen Water («Άγριος ωκεανός») Στο συγκεκριμένο ψευδοντοκιμαντέρ παρακολουθούμε για μιάμιση ώρα ένα ζευγάρι δυτών να θαλασσοπνίγεται στη μέση του ωκεανού. Εμένα όμως η απορία μου είναι μία: τι ακριβώς κόστισε 500.000 δολάρια; Οι στολές; Γιατί, μεταξύ μας, αυτές είναι οι μόνες που έχουν κάποια αξία στην ταινία (συμπεριλαμβανομένων των ερμηνειών).
Υλικά:
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου.
Κόστος: 500.000$
Έσοδα: 52.100.000$

Οnce (Μια φορά)
Ένας πλανόδιος μουσικός γνωρίζει μια μετανάστρια στο Δουβλίνο, ερωτεύονται και πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Μαζί τους ερωτεύτηκε και η αμερικανική Ακαδημία, που τους χάρισε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.
Υλικά:
Δείτε, ακούστε και θα καταλάβετε. Αριστούργημα μες στην απλότητά του.
Κόστος: 150.000$
Έσοδα: 19.000.000$

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.