Αρχική Διατροφή Doctor Food Σκόρδο – Διατροφικές ιδιότητες και οφέλη

Σκόρδο – Διατροφικές ιδιότητες και οφέλη

0
Σκόρδο – Διατροφικές ιδιότητες και οφέλη

DOCTOR FOOD | Πώς ωφελεί αλλά και ποιοι πρέπει να προσέχουν το σκόρδο.

Το σκόρδο είναι πασίγνωστο για το έντονο άρωμα του και αγαπητό για τη γεύση και τη σπιρτάδα που δίνει στα πιάτα. Aνήκει στο γένος Άλλιον και έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, οι οποίες αποτελούν τις ενεργές ουσίες του. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται ξεχωριστά στο σκόρδο και ενώνονται όταν κόψουμε το σκέλος του. Tότε παράγεται η αλλισίνη.

Η αλλισίνη είναι η υπεύθυνη ουσία για τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση του σκόρδου. Βάση μελετών φαίνεται ότι η αλλισίνη έχει πολλές δράσεις. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η θερμότητα (π.χ. μαγείρεμα) και τα οξέα του στομάχου εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, άρα σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης.

Οι ουσίες που περιέχονται στο σκόρδο διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επίσης, υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν δείξει ότι
το σκόρδο ίσως μειώνει την αρτηριακή πίεση και την LDL χοληστερόλη σ’ ένα ποσοστό της τάξης 4-6%. Ανάλυση δοκιμών που χρησιμοποίησε σκόνη σκόρδου, παρουσίασε μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες.

Μακαρόνια με σκόρδο, βασιλικό και τσίλι

Είναι σημαντικό ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή να δείχνουν προσοχή
όσον αφορά την κατανάλωση σκόρδου. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ωμού σκόρδου, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγές στην εντερική κινητικότητα.

Άτομα που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου θα ήταν καλό να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση σκόρδου καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι ύποπτα για την πρόκληση συμπτωμάτων του Συνδρόμου.

Επίσης, οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για την οσμή του σκόρδου μπαίνουν στην
κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να εκπνέονται από τους πνεύμονες αρκετές
ώρες μετά. Γι’ αυτό το λόγο άτομα με πρόβλημα δυσάρεστης αναπνοής θα πρέπει
να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφών.

ΠΗΓΗ: ΟΚΑΑ | Της διαιτολόγου-διατροφολόγου Σταματάκη Αστερίας, συνεργάτιδας του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com