Αρχική Διατροφή Doctor Food Μούσμουλα, τα ακριβοθώρητα – Διατροφικές αρετές και θρεπτική αξία

Μούσμουλα, τα ακριβοθώρητα – Διατροφικές αρετές και θρεπτική αξία

0
Μούσμουλα, τα ακριβοθώρητα – Διατροφικές αρετές και θρεπτική αξία

Τα οφέλη από την κατανάλωση των νόστιμων μούσμουλων,  ανοιξιάτικων φρούτων με σύντομη και περιορισμένη παρουσία στα μανάβικα και τις λαϊκές.

Τα όχι ιδιαίτερα προβεβλημένα μούσμουλα είναι φρούτα μικρής χρονικής διάρκειας που βρίσκουμε αυτή την εποχή σε κάποια μανάβικα και λαϊκές. Συγκεκριμένα, παρότι κάνουν την εμφάνισή τους στις μουσμουλιές προς το τέλος του χειμώνα, είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή απ’ το τέλος του Απρίλη ως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Είναι αρκετά ευπαθή φρούτα και δεν αντέχουν στις πολλές μετακινήσεις και διατήρηση.

Οι μουσμουλιές στην Ελλάδα

Η μουσμουλιά είναι δέντρο ασιατικής καταγωγής, ιθαγενές της Κίνας και Ιαπωνίας και στη Νότια Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται από τον 18ο αιώνα. Στην Ελλάδα υπάρχει σχετικά μικρή οργανωμένη καλλιέργεια και αρκετές διάσπαρτες μουσμουλιές, οι οποίες ανάλογα με την περιοχή που φύονται μπορεί να έχουν και διαφορετική ονομασία. Nτόπιες ποικιλίες θεωρούνται οι «Ροζενών» από την Κορινθία και «Τουρλωτή» από την Κρήτη.

Συνταγές με μούσμουλα

Τα μούσμουλα καταναλώνονται συνήθως ωμά δίνοντας εξωτικό χαρακτήρα στις φρουτοσαλάτες, καθώς η λιγοστή σάρκα τους δεν προσφέρεται για μαζικά μαγειρέματα. Μπορούν πάντως να γίνουν μαρμελάδα ή τσάτνεϊ, να αρωματίσουν μια ιδιαίτερη σάλτσα ή να δώσουν τα κουκούτσια τους -που έχουν κάτι από το άρωμα του πικραμύγδαλου- για παραγωγή λικέρ.

Μούσμουλα, πολυβιταμινούχα, αλλά με λιγοστή σάρκα

Αυτά τα μικρά, γλυκόξινα ή γλυκά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα κουκούτσι τους ωστόσο αφήνουν λίγο χώρο για να αναπτυχθεί η γευστική τους σάρκα. Τα μούσμουλα μας δίνουν λίγες θερμίδες, 100 γραμμάρια φρούτου μας παρέχει με 47.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κατανάλωση των μούσμουλων προμηθεύει τον οργανισμό με αρκετά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά:

• Τα μούσμουλα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως η πηκτίνη. H πηκτίνη είναι ωφέλιμη για την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, μελέτες δείχνουν πως βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα καθώς μειώνει την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο.

• Τα μούσμουλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων φρούτου καλύπτουν το 51% των ημερήσιων αναγκών στη βιταμίνη. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος.

• Τα μούσμουλα αποτελούν καλή πηγή σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικού οξέος, νιασίνης και πυριδοξίνης. Άλλες ουσίες που περιέχουν είναι το κάλιο (σημαντικό για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης), ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Ο χαλκός είναι σημαντικό μέταλλο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

• Τα μούσμουλα περιέχουν πληθώρα φλαβονοειδών δηλαδή ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως χλωρογενικό οξύ, φερουλικό οξύ, επικατεχίνες, κουμαρικά οξέα.

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Μάιος 2020 | Επικαιροποιήθηκε: Μάιος 2024

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com