Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Μοναστηριακοί ζύθοι

Μοναστηριακοί ζύθοι

0
Μοναστηριακοί ζύθοι

Όταν η μπίρα φτιάχτηκε σε μοναστήρι… Δυο λόγια για εκείνες τις μπίρες, τις τόσο πλούσιες και τόσο ώριμες σε γεύση, και τις τόσο απολαυστικά πικρές…

Δυο λόγια για εκείνες τις μπίρες, τις τόσο πλούσιες και τόσο ώριμες σε γεύση, και τις τόσο απολαυστικά πικρές…

Αρχικώς να σας γνωστοποιήσουμε ότι κατοχυρωμένοι σχετικά με τη μοναστηριακή προέλευση της μπίρας, εκτός από έναν επιτόπιο έλεγχο, μπορείτε να είστε εφόσον δείτε να αναγράφεται στην ετικέτα της η ένδειξη Authentic Trappist Product, πράγμα που σημαίνει πως παράγεται σε ένα από τα 8 τραπιστικά μοναστήρια της ITA (International Trappist Association).
Στην ελληνική αγορά θα βρείτε τις μπίρες από τα 7 από τα προαναφερθέντα μοναστήρια, κάποιες από τις οποίες κυκλοφορούν και σε φιάλη των 750ml πωματισμένη με φελλό, τύπου σαμπάνιας: Bières de Chimay, Brasserie d’Orval, Brasserie de Rochefort, Brouwerij Westmalle, Brouwerij Westvleteren, Brouwerij de Achelse Kluis, Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe).

Όσον αφορά τα στιλ τους, υπάρχουν ανάμεσά τους σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα τα χρώματά τους: ποικίλλουν σημαντικά, από πορτοκαλοκίτρινα και λαμπερά κεχριμπαρένια, μέχρι σοκολατένια και σχεδόν συμπαγή χάλκινα. Ωστόσο, θα παρατηρήσετε πως είναι μπίρες ιδιαιτέρως πληθωρικές στη γεύση, με έντονα αρώματα λυκίσκου, φρούτων και μπαχαρικών. Επί το πλείστον έχουν στρογγυλό και παχύ σώμα, γεμίζουν το στόμα και αφήνουν μια βελούδινη μακριά επίγευση, η οποία συχνά αφήνει μια αίσθηση πικρίλας. Εκείνο όμως που τις κάνει και ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μπίρες και αυτό που τις κάνει και μοιάζουν σε κάτι με τη σαμπάνια είναι πως υφίστανται μια δεύτερη ζύμωση μέσα στο μπουκάλι, μετά την εμφιάλωσή τους, σε αντιστοιχία με τον Καμπανίτη οίνο. Το γεγονός αυτό είναι που τους χαρίζει όλη αυτή την πολυπλοκότητα στις γεύσεις και τα αρώματα, ενώ η δεύτερη αυτή ζύμωση εξασφαλίζει τον πλούσιο, επιμήκη και κρεμώδη αφρό τους.

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας στο σερβίρισμά τους είναι πως οι θερμοκρασίες που πρέπει να πίνονται είναι συνήθως υψηλότερες από αυτές που καταναλώνουμε τις μπίρες lager, γι’ αυτό προτιμήστε να τις απολαμβάνετε σε θερμοκρασίες από 7 μέχρι 14 βαθμούς και ανάλογα πάντα με τον τύπο της κάθε μπίρας.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.