Αρχική Ειδήσεις Θεσσαλονίκη: Ο Καραγκιόζης …μελισσοκόμος στη 10η Γιορτή Μελιού

Θεσσαλονίκη: Ο Καραγκιόζης …μελισσοκόμος στη 10η Γιορτή Μελιού

0
Θεσσαλονίκη: Ο Καραγκιόζης …μελισσοκόμος στη 10η Γιορτή Μελιού

Το ντεμπούτο του στο νέο του ρόλο ως εκπαιδευόμενος μελισσοκόμος, θα κάνει ο γνωστός σε μικρούς και μεγάλους Καραγκιόζης, στην 10η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης (6-8 Οκτωβρίου), που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως.

Το ντεμπούτο του στο νέο του ρόλο ως εκπαιδευόμενος μελισσοκόμος, θα κάνει ο γνωστός σε μικρούς και μεγάλους Καραγκιόζης, στην 10η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης (6-8 Οκτωβρίου), στην οποία ποδαρικό θα κάνουν την προσεχή Παρασκευή 400 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, λαμβάνοντας ενημέρωση για τον κόσμο της μέλισσας, και παίρνοντας ως αναμνηστικό δώρο καθένα από αυτά, ένα βαζάκι των 40 ml με αγνό παρθένο μέλι.

Κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, κηραλοιφές, μεγάλη ποικιλία σπάνιων ελληνικών μελιών, προϊόντα της μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, συνταγές, τρόπους συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή, καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι επισκεφθούν την τριήμερη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης, που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα γίνεται συνεχής ενημέρωση των καταναλωτών από το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ όσοι την επισκεφθούν θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν μέλι με γιαούρτι και με λουκουμάδες. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται 10.000 λουκουμάδες, 1.000 κιλά γιαούρτι και 100 κιλά μέλι, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της γιορτής, τα Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του ΑΠΘ, Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η 5η Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν θα είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του ΑΠΘ, εγγυώνται οι διοργανωτές.

Μεταξύ των εκδηλώσεων, που θα πλαισιώνουν την 10η Γιορτή Μελιού, συμπεριλαμβάνονται οι εξής: στις 6/8, στις 19:30, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, θα μιλήσει για την νοημοσύνη των Φυτών, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του κοινού, των παραγωγών και των επιστημόνων του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του ΑΠΘ.

Το Σάββατο 7/10 το πρόγραμμα έχει ως εξής:

   *16:00-18:00 Τα παιδιά ζωγραφίζουν ετικέτες μελιού. Γραμματοχυμός – Εργαστήριο Γραφιστικής Τέχνης,

   *18:00-19:00 Θέατρο σκιών “Ο Καραγκιόζης μελισσοκόμος”, με τον Σταύρο Γκουρλίτσα,

   *21:00-23:00 Μουσική βραδιά με το καλλιτεχνικό σχήμα Muses of Greece.

Την Κυριακή 8/10/2017:

   *11:00-13:00 Τα παιδιά ζωγραφίζουν ετικέτες μελιού. Γραμματοχυμός-Εργαστήριο Γραφιστικής Τέχνης. Οπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Λαζαρίδου, οι ζωγραφιές των παιδιών θα τυπωθούν και θα “κοσμήσουν” 400 βαζάκια των 40 ml που θα μοιραστούν στους επισκέπτες της γιορτής

   *16:00-18:00 «Περνά-Περνά η μέλισσα» Kid’s Fun Factory

   *18:00-19:00 Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης μελισσοκόμος» με τον Σταύρο Γκουρλίτσα

   *20:00 Μουσική βραδιά με το συγκρότημα Trio Cubari (υπό την αιγίδα του Ωδείου Σείριος)

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαγειρική με προϊόντα κυψέλης από τον σεφ Γιώργο Παλησίδη (Σάββατο 12:00-14:00 και Κυριακή 13:00-15:00).

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα σε αριθμούς

Η μελισσοκομία αντιπροσωπεύει το 2,5% της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής. Υπάρχουν 65 εκατομμύρια κυψέλες, που δίνουν 1,5 εκατ. τόνους μέλι το χρόνο, με την πρωτοκαθεδρία να διατηρεί η Κίνα, ενώ η ΕΕ συνεισφέρει σε ποσοστό 25%. Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην έκτη θέση, όσον αφορά την παραγωγή, με 16.000 τόνους μελιού ετησίως, ωστόσο κατέχει τη δεύτερη θέση στον αριθμό κυψελών και την πρώτη σε ό,τι αφορά την πυκνότητά τους (10 κυψέλες/τετραγωνικό χλμ). Από τη συνολική παραγωγή, η Ελλάδα εξάγει περισσότερους από 520.000 τόνους και εισάγει 2.200 τόνους μέλι, με την κατανάλωση να ισοδυναμεί σε 1,8 κιλά/άτομο, το έτος.

Το ελληνικό μέλι, ως άκρως ποιοτικό, εξάγεται ολοένα και περισσότερο σε Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αγγλία και Σαουδική Αραβία, ενώ μελισσοκόμοι κάνουν “ανοίγματα”, έστω και δειλά, στην Ινδία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Λαζαρίδου, που αριθμεί 650 μέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η παραγωγή παρουσιάζει πτώση, την τελευταία τετραετία, λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και ασθενειών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ελληνοποιήσεις, που όπως τόνισε «γίνεται χαμός και βλάπτουν σημαντικά τον κλάδο». Τόνισε δε ότι για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα διεξάγεται διάλογος με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων συνέστησε σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί σοβαρό ποσό επένδυσης και γνώσεις».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.