Αρχική Ειδήσεις Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας από την ΑΒ Βασιλόπουλος

0
Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας από την ΑΒ Βασιλόπουλος

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ | Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (σ.σ. smart phones και tablets).

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ | Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (σ.σ. smart phones και tablets).

Ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες να παράξουν καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα, με χαμηλότερο κόστος παρουσίασε σήμερα η ΑΒ Βασιλόπουλος. Το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. 

«Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα νέο Πρόγραμμα με δυο αξιόπιστους συνοδοιπόρους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη για τα καλύτερα της ελληνικής γης» τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «με πίστη στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή και σύμμαχο την τεχνολογία, δημιουργούμε αξία και ανοίγουμε νέους δρόμους για τους σύγχρονους Έλληνες Παραγωγούς». 

Από την πλευρά της η κ. Αθηνά Δεσύπρη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη επεσήμανε πως στόχος του Ιδρύματος είναι η «μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου των δράσεων μας, δημιουργούμε ολοκληρωμένα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας που καθορίζονται από πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ανταποκρίνονται στις στρατηγικές επιδιώξεις των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε». Στάθηκε μάλιστα στην σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 4%. 

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας η κ. Δεσύπρη υποστήριξε πως αυτό «θα ενισχύσει τους συμμετέχοντες παραγωγούς με γνώση και εμπειρία στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας» δείχνοντάς τους παράλληλα «το δρόμο της καινοτομίας με απλό και σαφή τρόπο σε όλους τους Έλληνες αγρότες», προσθέτοντας ότι απαντάει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αγρότης ενώ θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της περιφέρειας. 

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο διευθυντής του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Φίλιππος Παπαδόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μια από τις ηγετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ σηματοδοτεί την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία μας για να τροφοδοτεί τον καταναλωτή με ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα» συμπληρώνοντας ότι «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια». 

Πρόσθεσε πως όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «θα αποκτήσουν οικειότητα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», θα συμβάλλουν και «στην προστασία του περιβάλλοντος», καθώς θα μειωθεί η αθρόα χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ θα μπορούν να έρθουν και σε επαφή με νέους επιστήμονες του κλάδου.

Το πρόγραμμα αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία καθώς η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενταχθεί στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα της πλατφόρμας Υψηλής Τεχνολογίας στη Γεωργία, η οποία συνδέει 27 περιφέρειες της Ευρώπης. Παράλληλα, αξιοποιείται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό των εργαλείων της για την πολιτική μετά το 2020. Θα είναι τριετούς διάρκειας και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς. Ο αριθμός αυτός δύναται να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των έμμεσα ωφελούμενων μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας δεδομένων, η οποία θα είναι πρόσβαση από όλους (open data). 

Η έκταση η οποία θα καλυφθεί, σε πρώτη φάση, θα ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 80.000 ευρώ και στόχος του θα είναι να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητα της ελληνικής γης. Όπως τόνισαν όλες οι πλευρές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέσω του προγράμματος θα εισαχθούν νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας της χώρας μας, όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση. 

Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (σ.σ. smart phones και tablets). Αυτές θα συλλέγονται από τους 12 εγκατεστημένες τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες είναι τοποθετημένοι σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Μέσω αυτών των σταθμών, θα λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους. 

Οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που παράγουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.

Από τους 12 σταθμούς οι 4 έχουν εγκατασταθεί σε αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο, 2 σε ελαιώνες στην Καλαμάτα και στην Χαλκιδική, 4 σε κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία και 2 σε εκτάσεις βοσκοτόπων σε Ελασσόνα και Ξάνθη.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.