Αρχική Ειδήσεις Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος για τα πιτάκια με το μεταλλικό καρφί

Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος για τα πιτάκια με το μεταλλικό καρφί

0
Τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος για τα πιτάκια με το μεταλλικό καρφί

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Μια απίστευτη υπόθεση που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων κλήθηκε να κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Μια απίστευτη υπόθεση που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων κλήθηκε να κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο.

Καταναλωτής αγόρασε από μεγάλο σούπερ μάρκετ της Αττικής συσκευασμένα πιτάκια, τροφή που προορίζονταν για τα παιδιά του.

Όμως σε ένα από αυτά εντόπισε ένα μεταλλικό καρφί, το οποίο καρφώθηκε στα ούλα της κόρης του! Το συγκεκριμένο τρόφιμο, ήταν σε σφραγισμένη συσκευασία 12 τεμαχίων, καθαρού βάρους των 500 gr.

Ο ανυποψίαστος άνδρας ανακάλυψε το απίστευτο εύρημα, όταν πια είχε φτάσει στο σπίτι του και η κόρη του πήρε ένα τεμάχιο από τη συσκευασία για να το φάει. Όταν όμως η μικρή άρχισε να μασάει την τροφή αισθάνθηκε δυνατό πόνο στο στόμα της. Έκπληκτοι οι γονείς είδαν το παιδί τους να αιμορραγεί. Τα πρώτα λεπτά ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες μέχρι να διαπίστωσαν ότι υπάρχει σφηνωμένο ένα ξένο αντικείμενο στα ούλα του κοριτσιού.

Αμέσως μετέφεραν το παιδί τους στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αφαίρεσαν από το στόμα της μικρής «ένα μεταλλικό καρφί, μήκους 6 μ.μ. με κεφαλή διαμέτρου 2 μ.μ. εισχώρησε κατά την κατανάλωση τροφίμου (πιττάκι) στα ούλα, ανάμεσα στους προγομφίους της άνω γνάθου».

Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνέχεια οι γονείς απευθύνθηκαν στο σούπερ μάρκετ που είχαν αγοράσει την τροφή και κατάφεραν να εντοπίσουν τον παρασκευαστή των πιτών και της επίμαχης συσκευασίας με τα 12 τεμάχια.

Ακολούθησε προσφυγή των γονιών στη Δικαιοσύνη και οι δυο υπεύθυνοι για τα αγορανομικά θέματα της Ανώνυμης Εταιρείας που παρασκευάζει τις πίτες, καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή.

Όπως έκρινε το δικαστήριο, «από πρόθεση» οι δυο κατηγορούμενοι παραβίασαν το άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που προβλέπει ότι «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή επιβλαβή για την υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση παραβιάστηκαν οι διατάξεις του εν λόγω νόμου, ο  οποίος «απαγορεύει την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων τα οποία είναι μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου».

Ωστόσο, ο ένας εκ των δυο καταδικασθέντων, θεωρώντας την απόφαση που εκδόθηκε άδικη για τον ίδιο, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας  την αναίρεσή της.

Η αίτησή του έγινε δεκτή από το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση, λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αιτιολογία.

Μεταξύ άλλων οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι στην καταδικαστική απόφαση δεν αναφέρεται εάν οι δύο καταδικασθέντες, «ήθελαν να παρασκευάσουν το επιβλαβές στην υγεία του ανθρώπου τρόφιμο ή αν γνώριζαν ότι από τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, ήταν ενδεχόμενο να παραχθεί το συγκεκριμένο τρόφιμο και το αποδέχθηκαν, καθώς και αν γνώριζαν και ήθελαν ή αποδέχθηκαν τη διάθεση του εν λόγω επιβλαβούς τροφίμου στην κατανάλωση, για να μπορεί να κριθεί αν η παράβαση έγινε από δόλο ή αμέλεια».

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com