Αρχική Συνταγές Ζύμη για σου – Πώς φτιάχνεται

Ζύμη για σου – Πώς φτιάχνεται

0
Ζύμη για σου – Πώς φτιάχνεται

Με την ξεχωριστή αυτή συνταγή ζύμης, που γίνεται στην κατσαρόλα, δημιουργούμε όχι μόνο λαχταριστά σουδάκια, αλλά και σπιτικά εκλέρ ή προφιτερόλ.

Γαλλική συνταγή με Ιταλό πρόγονο που κατέκτησε τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα σου, τα εκλέρ και τα προφιτερόλ θα γνωρίσουν μεγάλες δόξες από το ’60 και μετά. Το φιλμικό «εσείς εδώ φτιάχνεται ένα έτσι…που είναι όλο έτσι…σαντιγί, που έχει από κάτω σοκολάτα…ε… από πάνω σοκολάτα…που είναι όλο μέσα σ’ ένα γυάλινο μπολ» του Γιώργου Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963) θα συμπυκνώσει σε μια αξέχαστη σκηνή του ελληνικού κινηματογράφου τη λαχτάρα του φτωχού κόσμου για το γαλλοφερμένο (και ακριβό) γλύκισμα προφιτερόλ. Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία των σου εδώ.

Ο κύριος με τα σου…

Πού θα χρησιμοποιήσετε τη ζύμη για σου. Η μαλακή ζύμη για σου συνδυάζεται με γλυκές ή αλμυρές γεμίσεις όπως σαντιγί, κρέμα ζαχαροπλαστικής παγωτό, σοκολάτα, τυρί, κοτόπουλο ή γαρίδες και αποτελεί τη βάση για πολλά διάσημα γαλλικά γλυκά (σου αλά κρεμ, εκλέρ, Saint Honore, Paris- Brest, Religieuse).

Ζύμη για σου

Βασική συνταγή για ζύμη σου
5 από 3 ψήφους

Υλικά Συνταγής

  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. γάλα ( ή 125 γρ νερό και 125γρ. γάλα)
  • 110 γρ. βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις το μίγμα πάρει βράση ρίχνετε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύετε δυνατά για 2΄-3΄με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και μεταφέρετε το περιεχόμενο στο μπολ του μίξερ.
  • Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει μία μπάλα που να ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά και χτυπώντας τη ζύμη σε μέτρια ταχύτητα. Την αφήνετε να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Βάζετε το μίγμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί τα σου στη διάμετρο και το σχήμα που θέλετε τα ψήνετε για 25-30΄ μέχρι να φουσκώσουν.

Σημειώσεις

Δοκιμάσατε τη συνταγή;Βαθμολογήστε την!
5 από 3 ψήφους
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com