Αρχική Διατροφή Doctor Food Μύρισε θάλασσα – Η μεγάλη διατροφική αξία των ψαριών

Μύρισε θάλασσα – Η μεγάλη διατροφική αξία των ψαριών

0
Μύρισε θάλασσα – Η μεγάλη διατροφική αξία των ψαριών

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ | Δείτε πόσα καλά προσφέρουν στον οργανισμό τα ψάρια

«Φρέσκο ψαράκι, πρωινό» θα σας πει ο ιχθυοπώλης, αλλά για να είστε βέβαιοι ότι δε σας πουλάει …φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές του Λευτέρη Λαζάρου για το πώς διαλέγουμε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά

Η κατανάλωση ψαριών ωφελεί πολλαπλά το σώμα και τον οργανισμό

Τα ψάρια έχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που όμως προσφέρονται με πολύ λιγότερο λίπος, απ’ αυτές του κρέατος, ειδικά στα άπαχα ψάρια. Οι πρωτεΐνες είναι τα πλέον απαραίτητα στοιχεία στη δόμηση και την ανανέωση των μυών. Το ποσοστό λίπους των άπαχων ψαριών (πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, χριστόψαρο) φτάνει έως το 5%. Στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο ξιφίας μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20%.

Σαρδέλες ψητές με κρεμμύδι, ντομάτα και μαϊντανό

Το λίπος των ψαριών είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά και περιέχει 20-25% μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, που ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης, σε σχέση με το κρέας.

Τα ψάρια θαλάσσης περιέχουν τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών, καθώς και στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος. Τα ψάρια αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης των απαραίτητων αυτών λιπαρών οξέων.

Ψάρι με πιπεριές

Τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή ρετινόλης ουσίας που έγινε διάσημη από τη βιομηχανία καλλυντικών ακριβώς επειδή είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Επίσης συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη E, σελήνιο, ιώδιο και βιταμίνη D. Η βιταμίνη Ε θεωρείται «βιταμίνη της ομορφιάς», ενώ η D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, γι’ αυτό και η έλλειψή της συνδέεται μεταξύ άλλων με την οστεοπόρωση. Επίσης βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του μυϊκού συστήματος.

Τα μικρά ψάρια είναι πλούσια σε ασβέστιο

Τα μικρά ψάρια -ειδικά όταν καταναλώνονται με το κόκαλο – σαν το γαύρο, τη σαρδελίτσα και το μαριδάκι, αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου. Εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση είναι από τις περιόδους με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο στη ζωή μιας γυναίκας.

Τα μικρά λιπαρά ψάρια έχει βρεθεί ότι συγκεντρώνουν μέσα τους σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων και διοξινών σε σύγκριση με τα μεγάλα λιπαρά ψάρια.

Πόσο ψάρι είναι σωστό να καταναλώνεται; Ενήλικοι και παιδιά πρέπει να καταναλώνουν 2 – 5 μερίδες από ποικιλία ψαριών την εβδομάδα. Μερίδα θεωρούνται τα 150 γρ. μαγειρεμένου ψαριού.

Συνταγές για Ψάρια του ICookGreek

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.