Αρχική Ιστορίες Food Stories Κέικ γεωγραφίας, μαρμπρέ ή ζέβρα; Έτσι ή αλλιώς, το αγαπημένο των παιδιών

Κέικ γεωγραφίας, μαρμπρέ ή ζέβρα; Έτσι ή αλλιώς, το αγαπημένο των παιδιών

0
Κέικ γεωγραφίας, μαρμπρέ ή ζέβρα; Έτσι ή αλλιώς, το αγαπημένο των παιδιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ | Διαφορετικά ονόματα περιγράφουν τα κέικ με δίχρωμη ζύμη, μια σκούρα και μια άσπρη, φτιαγμένα με μείγματα βανίλιας και σοκολάτας, που αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ένα από τα πιο κλασικά κέικ της λεγόμενης δυτικής κουζίνας (ευρωπαϊκής και αμερικανικής) είναι το Μαρμπλ ή Μαρμπρέ. Γίνεται με δύο ζύμες, μία (υπο)λευκή και μία σκουρόχρωμη, και χρωστάει το όνομά του ακριβώς σ’ αυτή του ακριβώς τη διχρωμία που παραπέμπει στα χρωματικά «νερά» του μαρμάρου.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο κέικ παρόμοιο με το μαρμπλ ή μαρμπρέ αποκαλείται συχνά και Κέικ Γεωγραφίας καθώς τα χρωματικά παιχνιδίσματα της ζύμης θυμίζουν τα σχήματα που παίρνουν η στεριά και η θάλασσα στις απεικονίσεις των σχολικών χαρτών.

Της ίδιας λογικής με τα παραπάνω κέικ είναι και τα Κέικ Ζέβρα όπου με διαφορετικό τρόπο ανάμειξης των δύο ζυμών επιτυγχάνεται μετά το ψήσιμό τους ένα «ριγέ» αποτέλεσμα, σαν αυτό της ράχης του συμπαθούς θηλαστικού.

Ο τρόπος που δημιουργούνται τα σχέδια: Στα κέικ μαρμπλ, μαρμπρέ ή γεωγραφίας, αφού μπουν σε στρώσεις τα διαφορετικά μείγματα στη φόρμα, με ένα ξύλινο καλαμάκι που βυθίζεται στη ζύμη δημιουργούμε τα «νερά» μετακινώντας το αργά. Στο κέικ ζέβρα τοποθετούμε τα μείγματα στη φόρμα εναλλάξ κουταλιά κουταλιά ξεκινώντας απ’ το κέντρο της.

Αυτού του είδους τα κέικ με χρωματικά «μπαλώματα», ραβδώσεις ή στίγματα, όπου αναμειγνύονται δύο διαφορετικού χρώματος ζύμες, μπορεί να είναι ευρέως γνωστά στην εκδοχή βανίλιας-σοκολάτας, ωστόσο διαφορετικό χρώμα η μια ζύμη μπορεί να αποκτήσει και με άλλο τρόπο: με τη χρήση λόγου χάρη κάποιου φρούτου, όπως οι φράουλες, ή πράσινου τσαγιού, και βέβαια χρώματος ζαχαροπλαστικής.

Τα δίχρωμα κέικ φτιάχνονταν πριν ακόμη διαδοθεί ευρέως το κακάο ή σοκολάτα και για τον επιχρωματισμό του ενός μείγματος χρησιμοποιούνταν μελάσα, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά. Μία από τις πρώτες αναφορές Κέικ Μαρμπλέ εμφανίζεται στο βιβλίο Domestic Cook Book της Malinda Russell του 1866.

Παραλλαγή στα δίχρωμα κέικ αποτελεί και το Κέικ – Σκακέρια το οποίο όμως δεν δημιουργείται με τα ωμά μείγματα, αλλά στήνεται αφού ψηθούν τα δύο διαφορετικού χρώματος παντεσπάνια, κοπούν με συγκεκριμένο τρόπο και τοποθετηθούν το ένα μέσα στο άλλο.

Κέικ γεωγραφίας με σοκολατένιο γλάσο

Related Posts

Related Posts

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com