Προειδοποίηση Λινού για τα σούπερ μάρκετ: Καλύτερα με delivery οι αγορές

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020. NewsRoom

Προειδοποίηση Λινού για τα σούπερ μάρκετ: Καλύτερα με delivery οι αγορές

ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Μιλώντας στην τηλεόραση, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα σε αυτά, καθώς ενδέχετα να είναι από τους πλέον σημαντικούς χώρους διασποράς του covid-19.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, χαρακτήρισε σήμερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη, «εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα» σε σχέση με τον κορονοϊό καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τα κρούσματα -παρά το lockdown- δεν έχουν μειωθεί και «μάλλον αυξάνονται». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η κ. Λινού έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα σε αυτά, καθώς ενδέχετα να είναι από τους πλέον σημαντικούς χώρους διασποράς του covid-19.

H κ. Λινού αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις βρετανικές μελέτες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες, εν μέσω lockdown, με κλειστά δηλαδή τα εστιατόρια, στην Αγγλία αυξάνονται τα κρούσματα.

«Ο υπ' αριθμόν ένα φορέας, η υπ' αριθμόν μία συνιστώσα, στο να αυξηθούν τα κρούσματα είναι τα σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 18%» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και σε προγενέστερη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του μηνός Οκτωβρίου, η οποία κατέδειξε πως οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο με το 20% των εργαζομένων να εμφανίζονται θετικοί στη Βοστώνη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να γίνονται δωρεάν τεστ κάθε δύο τρεις ημέρες με παράλληλη τήρηση αυστηρών μέτρων. «Προφανώς αυτοί οι εργαζόμενοι πήραν τον ιό από πελάτες και μετά τον μεταδίδουν σε άλλους πελάτες, γίνεται φαύλος κύκλος», είπε χαρακτηριστικά. 

«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο που προμηθευόμαστε τα προϊόντα, χρειάζεται σύνεση και γρήγορες αποφάσεις» εκτίμησε η καθηγήτρια, προκρίνοντας την παράδοση των προϊόντων στο σπίτι.

Απευθυνόμενη προς τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ, η κ. Λινού είπε ότι θα ήταν καλό να εντάξουν περισσότερους εργαζόμενους στη ροή των κατ’ οίκον παραδόσεων ώστε να επιτυγχάνται σε συντομότερο διάστημα από την ώρα της παραγγελίας, όπως γίνεται στο εξωτερικό. «Θα είναι ασφαλέστερο και το προσωπικό, ασφαλέστερος και ο πληθυσμός - είναι πολύ σημαντικό», τόνισε σχετικά με το delivery. 

 • Μανιτάρια με κρασί και θυμάρι
  Μανιτάρια με κρασί και θυμάρι
 • Πολύχρωμο ρύζι με τηγανιά χοιρινή
  Πολύχρωμο ρύζι με τηγανιά χοιρινή
 • Φιογκάκια με κρέμα, ζαμπόν και πεκορίνο
  Φιογκάκια με κρέμα, ζαμπόν και πεκορίνο
 • Πανεύκολα πιτσάκια-ρολό με σφολιάτα, ζαμπόν και τυρί του τοστ
  Πανεύκολα πιτσάκια-ρολό με σφολιάτα, ζαμπόν και τυρί του τοστ
 • Πίτσα με ντομάτα και μοτσαρέλα
  Πίτσα με ντομάτα και μοτσαρέλα
 • Ψαρονέφρι με κρούστα και ψητά λαχανικά
  Ψαρονέφρι με κρούστα και ψητά λαχανικά
 • Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες
  Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες
 • Ρύζι με ντομάτες, πιπεριά και μοτσαρέλα
  Ρύζι με ντομάτες, πιπεριά και μοτσαρέλα
 • Κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια και ζυμαρικά
  Κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια και ζυμαρικά
 • Πατατόψωμο
  Πατατόψωμο
 • Κριθαρότο με καραβίδες
  Κριθαρότο με καραβίδες
 • Σκεπαστή πίτα με τυριά κι αλλαντικά
  Σκεπαστή πίτα με τυριά κι αλλαντικά
MrOil