Η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα που βγήκε από εργαστήριο είναι γεγονός

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018. NewsRoom

Η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα που βγήκε από εργαστήριο είναι γεγονός

PLANET FOOD | Στόχος να υπάρξει μια εναλλακτική στο κρέας που δεν προϋποθέτει σφαγή του ζώου και είναι βιώσιμη περιβαλλοντικά.

Δεν είναι μόνο το κίνημα των vegans και η αύξηση παγκοσμίως του αριθμού των ανθρώπων που φρικιούν στο άκουσμα και μόνον σφαγής βοοειδών, ώστε οι υπόλοιποι να απολαμβάνουν την μπριζόλα τους... Είναι το τεράστιο ζήτημα του μέλλοντος του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής που συνδέεται άμεσα με την εντατική εκτροφή βοοειδών, που κάνει τους επιστήμονες, αλλά και εταιρείες, να ασχολούνται τόσο εντατικά με κάθε πιθανή και απίθανη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να βρεθεί στην κρεατοφαγία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η είδηση που ακολουθεί. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιστήμονες στην ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Aleph Farms δημιούργησαν την πρώτη μπριζόλα εργαστηρίου, από κύτταρα αγελάδας. Μπριζόλα με εμφάνιση και γεύση της γνωστής μας μοσχαρίσιας...

Απέσπασαν τέσσερις τύπους κυττάρων από την αγελάδα, φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να αλληλεπιδράσουν το ένα με το άλλο και να πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή παρόμοια με μυϊκό ιστό.

Η εργαστηριακή μπριζόλα παρήχθη σε συνεργασία με το Technion Israel Institute of Technology με στόχο να υπάρξει μια εναλλακτική στην παραδοσιακή που αποφεύγει το στάδιο της σφαγής του ζώου και είναι βιώσιμη περιβαλλοντικά, λένε οι επιστήμονες.

Η εν λόγω μπριζόλα έχει την ίδια κρεάτινη εμφάνιση με τη συμβατική μοσχαρίσια, ωστόσο δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για να δημιουργηθεί.

«Διαμορφώνουμε το μέλλον της βιομηχανίας κρέατος, στην κυριολεξία» διατείνεται ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aleph Farms, Ντιντιέ Τούμπια. «Στην Aleph Farms, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Κάναμε το όραμα πραγματικότητα με το να δημιουργήσουμε μια μπριζόλα υπό ελεγχόμενες συνθήκες» προσθέτει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος δημιουργίας κάθε ενός, πάχους πέντε χιλιοστών, πρωτοτύπου, ανήλθε σε δύο με τρεις εβδομάδες και το κόστος σε 50 δολάρια (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο, το 2013, που είχε ανέλθει σε 225.000 δολάρια). Στην Aleph Farms φιλοδοξούν να είναι σε τρία με τέσσερα χρόνια σε θέση να διαθέσουν στο εμπόριο τη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου.

 • Ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ με σφολιάτα
  Ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ με σφολιάτα
 • Σαρδέλες στο φούρνο με κρεμμύδια και κουκουνάρι
  Σαρδέλες στο φούρνο με κρεμμύδια και κουκουνάρι
 • Κοτόπουλο φούρνου γεμιστό και λαχανικά
  Κοτόπουλο φούρνου γεμιστό και λαχανικά
 • Γαρίδες σε καταΐφι με σάλτσα μαύρης ελιάς
  Γαρίδες σε καταΐφι με σάλτσα μαύρης ελιάς
 • Κοτόπουλο με πιπεριές και φέτα
  Κοτόπουλο με πιπεριές και φέτα
 • Τυρόπιτα με σιμιγδάλι (της κυρίας Εύας)
  Τυρόπιτα με σιμιγδάλι (της κυρίας Εύας)
 • Πεσκανδρίτσα με σάλτσα λιαστής ντομάτας
  Πεσκανδρίτσα με σάλτσα λιαστής ντομάτας
 • Ψαροκεφτέδες με πικάντικη σάλτσα
  Ψαροκεφτέδες με πικάντικη σάλτσα
 • Αυγά χτυπητά σε φωλιά από καταΐφι
  Αυγά χτυπητά σε φωλιά από καταΐφι
 • Μπουρεκάκια με κοτόπουλο
  Μπουρεκάκια με κοτόπουλο
 • Μπουρεκάκια με κιμά (κρεατοπιτάκια)
  Μπουρεκάκια με κιμά (κρεατοπιτάκια)
 • Λειριά με γαλοπούλα αρωματισμένη με μέλι και θυμάρι
  Λειριά με γαλοπούλα αρωματισμένη με μέλι και θυμάρι
MrOil