Γιατί συνηθίζουμε να τρώμε αυγά για πρωινό;

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017.

Γιατί συνηθίζουμε να τρώμε αυγά για πρωινό;

Ποσέ, τηγανητά, βραστά, όπως και να τα καταναλώσει κανείς, τα αβγά όχι μόνο αποτελούν μία τροφή εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά είναι και πολύ νόστιμα.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Φαντάζομαι όλοι μας θυμόμαστε την μοναδική στιγμή εκείνη που σπάει ο κρόκος και τρέχει αυτό το πορτοκαλί υγρό πάνω στο πιάτο και θέλεις να αναστενάξεις από χαρά.

Τα αβγά έχουν συνδεθεί πολύ με το πρωινό, αλλά πώς προέκυψε αυτή η σύνδεση και καθιερώθηκαν τα αβγά ως το τέλειο πρωινό; Το Bon Appetit έχει την απάντηση. Τα αβγά ήταν μέρος του πρωινού ήδη από τα Ρωμαϊκά Χρόνια, αλλά στην συνέχεια μετά την διάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας τα αβγά έφυγαν από το προσκήνιο.

Στην Δύση, τα αβγά αναφέρονται και πάλι ως μέρος του πρωινού το 1620 όταν ο Άγγλος Tobias Venner έγραψε ότι τα αβγά πρέπει να είναι μέρος του πρωινού και, μάλιστα, ποσέ, με αλάτι, πιπέρι και ξύδι, και να σερβίρονται μαζί με ψωμί και βούτυρο. Επίσης, σε ένα από τα παλαιότερα γνωστά βιβλία μαγειρικής, «The Closet of Sir Kenelm Digby Knight Opened» (1669), ο Sir Digby προτείνει επίσης αβγά για πρωινό, και μάλιστα αβγά ποσέ.

Η βασική θεωρία για τα αβγά στο πρωινό βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι κότες κάνουν αβγά το πρωί, οπότε είναι λογικό να τα τρώνε οι αγρότες το πρωί. Βέβαια, αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια, αφού οι κότες κάνουν αβγά σε διάφορες φάσεις μέσα στην ημέρα, μέχρι τις 3 το μεσημέρι όπου ξεκινά και πάλι ο κύκλος.

Οι Άγγλοι ξεκίνησαν να τρώνε το βραδινό τους όλο και πιο αργά, πηγαίνοντας και το μεσημεριανό αντίστοιχα αργότερα δημιουργώντας την ανάγκη για ένα τρίτο γεύμα, το πρωινό. Στην δεκαετία του 1800 το πρωινό αρχίζει να γίνεται ένα από τα σημαντικότερα γεύματα. Η βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε την ανάγκη να τρώνε οι εργάτες ένα καλό πρωινό, ενώ η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και η άνοδος της άρχουσας τάξης οδήγησε στην δημιουργία του Αγγλικού πρωινού (English Breakfast).

Καθόλη την διάρκεια της ιστορίας το πρωινό ήταν ένα σημαντικό γεύμα για τους εργάτες, οι οποίοι είχαν ανάγκη την πρωτεΐνη και τα λιπαρά για να βγάλουν όλη την ημέρα και τα αβγά ήταν μία πιο φτηνή εναλλακτική σε σχέση με το κρέας.

 • Τραγανά γαριδοπιτάκια
  Τραγανά γαριδοπιτάκια
 • Χορτόπιτα νηστίσιμη
  Χορτόπιτα νηστίσιμη
 • Σάντουιτς μελιτζάνας με γκούντα
  Σάντουιτς μελιτζάνας με γκούντα
 • Σαλάτα κους κους με χταπόδι
  Σαλάτα κους κους με χταπόδι
 • Γαρίδες με δίχρωμη σάλτσα αρακά
  Γαρίδες με δίχρωμη σάλτσα αρακά
 • Χοιρινό κότσι στη λαδόκολλα
  Χοιρινό κότσι στη λαδόκολλα
 • Λουκάνικα με φασόλια και χορταρικά
  Λουκάνικα με φασόλια και χορταρικά
 • Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, μπέικον και κουκουνάρι
  Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, μπέικον και κουκουνάρι
 • Πατατοκροκέτες με σπανάκι
  Πατατοκροκέτες με σπανάκι
 • Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα
  Σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα
 • Λαχματζούν με κιμά σόγιας
  Λαχματζούν με κιμά σόγιας
 • Φρέσκα ζυμαρικά με πέστο ρόκας
  Φρέσκα ζυμαρικά με πέστο ρόκας
MrOil