Αυτός είναι ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2020

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020. NewsRoom

Αυτός είναι ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2020

ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων του 2023.

Τον καλύτερο Οινοχόο για το 2020 ανέδειξε ο διαγωνισμός που οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και ο Ελευθέριος Χανιαλίδης είναι ο φετινός μεγάλος νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων του 2023.  

Ο Ελευθέριος Χανιαλίδης, head sommelier των καταστημάτων Cava Vegera, διακρίθηκε ανάμεσα στους 15 συνολικά υποψηφίους που συμμετείχαν, μέσα από τις ιδιαίτερα απαιτητικές φάσεις των προκριματικών εξετάσεων και του τελικού του εθνικού διαγωνισμού.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens και περιλάμβανε γραπτές εξετάσεις και πρακτικές ασκήσεις σχετικά με το σερβίρισμα και την τεχνική της οινοχοΐας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και ακολουθώντας τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτεροι, οι οποίοι πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού που έγινε παρουσία κοινού στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία την 1η Φεβρουαρίου.

Στην τριάδα των νικητών τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, νικητής του εθνικού διαγωνισμού του 2017, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Άρης Σκλαβενίτης, νικητής των εθνικών διαγωνισμών 2016 και 2019.

Ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων έγινε όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά», και μέσα από τις διάφορες φάσεις του αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του ρόλου του οινοχόου στην εστιατορική σκηνή της χώρας μας.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εμβληματικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας οινοχοΐας όπως η Michele Chantome, πρόεδρος της Ένωσης Sommelier του Μαρόκου και γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ASI, της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, και ο Giuseppe Vaccarini, πρόεδρος της Ένωσης Sommelier Ιταλίας, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, ASI, καθώς επίσης έχει  αναδειχθεί  Καλύτερος Οινοχόος του Κόσμου το 1978. Την τετράδα των κριτών από το εξωτερικό συμπλήρωναν ο κ. Dashamir Elezi, πρόεδρος της Ένωσης Sommelier Αλβανίας και ο κ. Florea Voica, πρόεδρος της Ένωσης Sommelier Ρουμανίας.

Το πάνελ των Ελλήνων κριτών απαρτιζόταν από τους κ.κ. Δημήτρη Γκουράβα, αναγνωρισμένο Έλληνα οινολόγο, Κωνσταντίνο Λαζαράκη, MW, Λευτέρη Λαζάρου, βραβευμένο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο, Μαρία Κατσούλη, οινοχόο, Σωκράτη Ιωαννίδη, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, και Βασίλη Γαλανό, δημοσιογράφο και σύμβουλο οίνου. Τα εύσημα για το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού ανήκουν στην τεχνική επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους κ.κ. Νίκο Λουκάκη (υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών, δύο φορές νικητή του εθνικού διαγωνισμού και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου MyPark), Κωνσταντίνο Λαζαράκη (MW), Ευστάθιο Τσώκο (Head Sommelier του εστιατορίου Aleria) και Ανδρέα Ματθίδη (πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων). Η παρουσίαση του διαγωνισμού έγινε από τον κ. Θόδωρο Λέλεκα, brand ambassador της Moet-Hennessey για Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Την ευθύνη της οργάνωσης του διαγωνισμού είχε η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, με την υποστήριξη μιας πληθώρας χορηγών που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του. 

 • Πίτσες με σπανάκι και Μαστέλο® Χίου
  Πίτσες με σπανάκι και Μαστέλο® Χίου
 • Τάρτα με πράσα και μπέικον
  Τάρτα με πράσα και μπέικον
 • Λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά και μπέικον
  Λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά και μπέικον
 • Κρέπες με μανιτάρια μπεσαμέλ και τυριά
  Κρέπες με μανιτάρια μπεσαμέλ και τυριά
 • Μπροκολόπιτα
  Μπροκολόπιτα
 • Ταλιατέλες με σολομό και κρέμα
  Ταλιατέλες με σολομό και κρέμα
 • Χοιρινό ρολό γεμιστό με μανιτάρια και μετσοβόνε
  Χοιρινό ρολό γεμιστό με μανιτάρια και μετσοβόνε
 • Ταρτάκια με καπνιστό χέλι και τυρί κρέμα
  Ταρτάκια με καπνιστό χέλι και τυρί κρέμα
 • Κουνέλι τηγανητό
  Κουνέλι τηγανητό
 • Κοτόπιτα με φρέσκο τυρί-κρέμα
  Κοτόπιτα με φρέσκο τυρί-κρέμα
 • Σπιτκό club sandwich
  Σπιτκό club sandwich
 • Ρολά με γλώσσα, κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας
  Ρολά με γλώσσα, κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας
MrOil