Τι συζήτησε ο Βορίδης με εκπροσώπους του Οίνου και του Ελαιολάδου

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019. NewsRoom

Τι συζήτησε ο Βορίδης με εκπροσώπους του Οίνου και του Ελαιολάδου

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ | Συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) αλλά και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αντικείμενο ζητήματα που απασχολούν τους δυο κλάδους.

Συνάντηση Βορίδη με ΣΕΟ

Προτάσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις άδειες φύτευσης, ζήτησε από εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύθηκε επίσης πως θα εξετάσει και το ζήτημα της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών στη βάση της κλωνικής επιλογής αμπέλου.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ έθεσαν ζητήματα όπως αυτό των προγραμμάτων προβολής και προώθησης του ελληνικού οίνου, συζητώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού αξιολόγησης των προωθητικών ενεργειών. Επίσης, ετέθη θέμα παλαιότερης υπουργικής απόφασης με την οποία, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή προγραμμάτων και για την οποία ο κ. Βορίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει σύντομα. 

Τέλος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι εκπρόσωποι του συνδέσμου έθεσαν και το θέμα της 'γεωργικότητας' των οινοποιητικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία, με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυτών να κάνουν χρήση του καθεστώτος του εργοσήμου κατά την απασχόληση εποχιακών εργατών».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «ο κ. Βορίδης επικοινώνησε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του συνδέσμου, με τον αρμόδιο υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης με τον οποίο συζήτησε εκτενώς το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο καθεστώς να αφορά και τις κεφαλαιουχικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα».

Συνάντηση Βορίδη με Ε.Δ.Ο.Ε.

Στο μεταξύ, ο κ. Βορίδης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, ζήτησε τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο.

Εξέφρασε τη επιθυμία του να του καταθέσουν άμεσα τεκμηριωμένη πρόταση για την καθιέρωση στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικά με το προϊόν - πλην των ελαιοπαραγωγών - ανταποδοτικής εισφοράς στο ελαιόλαδο υπέρ της ΕΔΟΕ, η οποία θα καλύπτει το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το σύστημα ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, καθώς και δράσεις της Οργάνωσης για το προϊόν.  

Τέλος, ο κ. Βορίδης κατέστησε σαφές πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε θέματα όπως η καταπολέμηση του δάκου.  

 • Πίτα ξεσκέπαστη με ζυμαρικά
  Πίτα ξεσκέπαστη με ζυμαρικά
 • Πατάτες με αλλαντικά
  Πατάτες με αλλαντικά
 • Σαλάτα με σπανάκι ή ρόκα, ανθότυρο και χυμό πορτοκαλιού
  Σαλάτα με σπανάκι ή ρόκα, ανθότυρο και χυμό πορτοκαλιού
 • Σφολιατάκια με τυριά και μπέικον
  Σφολιατάκια με τυριά και μπέικον
 • Γαρίδες με σάλτσα σαμπάνιας βελουτέ
  Γαρίδες με σάλτσα σαμπάνιας βελουτέ
 • Ταρτάκια με κολοκυθάκια
  Ταρτάκια με κολοκυθάκια
 • Ψωμάκια με αλεύρι ολικής και αμύγδαλα
  Ψωμάκια με αλεύρι ολικής και αμύγδαλα
 • Κολοκυθάκια με μαϊντανό, κάππαρη και πιπεριές τουρσί
  Κολοκυθάκια με μαϊντανό, κάππαρη και πιπεριές τουρσί
 • Φιλέτα τόνου μαριναρισμένα με μουστάρδα
  Φιλέτα τόνου μαριναρισμένα με μουστάρδα
 • Φλογέρες με άγρια χόρτα και μυζήθρα
  Φλογέρες με άγρια χόρτα και μυζήθρα
 • Κεφτεδάκια αλλιώτικα
  Κεφτεδάκια αλλιώτικα
 • Λουκάνικα με ρεβίθια και σπανάκι
  Λουκάνικα με ρεβίθια και σπανάκι