Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι πωλητές λαϊκών αγορών κατά της απαγόρευσης λειτουργίας

Τρίτη, 07 Απριλίου 2020. NewsRoom

Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι πωλητές λαϊκών αγορών κατά της απαγόρευσης λειτουργίας

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ | Ζητούν απ' το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση

Να ανασταλεί και στη συνέχεια να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με οποία απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ζητεί με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, κ.λπ.  Η σχετική προσφυγή  θα εκδικασθεί ενώπιον του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ. 

Συγκεκριμένα, με τις αιτήσεις που κατέθεσε ενώπιον του ΣτΕ, η Ομοσπονδία ζητεί να «παγώσει» αρχικά και στη συνέχεια να ακυρωθεί η από 22.3.2020 απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Με την συγκεκριμένη απόφαση απαγορεύθηκε η λειτουργία των λαϊκών αγορών για παραγωγούς που πρέπει να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια σε όλη επικράτεια και για το χρονικό διάστημα  23.3 έως 25.4.2020. Ακόμη, η Ομοσπονδία στρέφεται και κατά της σχετικής εγκυκλίου που εκδόθηκε στη συνέχεια αλλά όπως υποστηρίζει δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Ένα από τα  βασικά ουσιαστικά επιχειρήματα που επικαλείται η Ομοσπονδία στην προσφυγή της στο ΣτΕ είναι ότι η απαγόρευση που επιβλήθηκε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στις λαϊκές αγορές. Ακόμη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας προειδοποιούν πως λόγω της απαγόρευσης ενδέχεται να μην υπάρχει στο μέλλον επάρκεια αγροτικών προϊόντων. 

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επικαλούνται και το γεγονός ότι ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών, εφόσον απαιτείται η μετακίνηση των παραγωγών και των αγροτικών προϊόντων από περιφέρεια σε περιφέρεια, την ίδια στιγμή επιτρέπεται για τους ίδιους παραγωγούς να τροφοδοτούν  την κεντρική αγορά των Αθηνών με τα προϊόντα τους. 

Τέλος, Ομοσπονδία κάνει λόγο στην προσφυγή της για παραβίαση διατάξεων του  Συντάγματος που αφορούν στην ελεύθερη ανταγωνιστικότητα, ισότητα κ.ά., καθώς για παραβίαση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

 • Χοιρινό κότσι με σάλτσα μπίρας
  Χοιρινό κότσι με σάλτσα μπίρας
 • Μακαρονάδα με μελιτζάνες
  Μακαρονάδα με μελιτζάνες
 • Σαρδέλες στο φούρνο με κρεμμύδια και κουκουνάρι
  Σαρδέλες στο φούρνο με κρεμμύδια και κουκουνάρι
 • Σουφλέ με τυρί
  Σουφλέ με τυρί
 • Κρέπες με μανιτάρια μπεσαμέλ και τυριά
  Κρέπες με μανιτάρια μπεσαμέλ και τυριά
 • Καλαμποκίσιες πίτες με κιμά και κεφαλογραβιέρα
  Καλαμποκίσιες πίτες με κιμά και κεφαλογραβιέρα
 • Μπούτι από αρνάκι με αρωματική σάλτσα μουστάρδας
  Μπούτι από αρνάκι με αρωματική σάλτσα μουστάρδας
 • Μπριζόλες φούρνου μαριναρισμένες με μπίρα
  Μπριζόλες φούρνου μαριναρισμένες με μπίρα
 • Τάρτα με σπανάκι κι αμύγδαλα
  Τάρτα με σπανάκι κι αμύγδαλα
 • Ριζότο με ψαρονέφρι και μαντζουράνα
  Ριζότο με ψαρονέφρι και μαντζουράνα
 • Ψαρονέφρι γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού - ξηρών φρούτων
  Ψαρονέφρι γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού - ξηρών φρούτων
 • Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μανιτάρια
  Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μανιτάρια