Σαν σήμερα το 1894 πουλιόταν το πρώτο μπουκάλι Coca Cola

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015.

Σαν σήμερα το 1894 πουλιόταν το πρώτο μπουκάλι Coca Cola

Ο Τζόζεφ Βίντενχαρμ, επιχειρηματίας από το Μισισίπι, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε να εμφιαλώσει ως αναψυκτικό αυτό «το-σιρόπι-με-τη-σόδα» που φαινόταν να αρέσει ιδιαίτερα στον κόσμο και που ως τότε πουλιόταν σε ποτήρια.

Η Coca Cola μετρούσε ήδη 8 χρόνια παρουσίας στην αγορά, αλλά ως προϊόν φαρμακείου, και προσφερόταν με το …ποτήρι. Λέγεται μάλιστα ότι κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας της πουλούσε κατά μέσο όρο 9 ποτήρια την ημέρα. Ο Βίντερχαμ προβλέποντας τη θετική απήχηση που θα είχε στις πωλήσεις του η δυνατότητα του καταναλωτή να μεταφέρει το αναψυκτικό όπου θέλει, κάνει το μεγάλο βήμα της πρώτης εμφιάλωσης. Έτσι, το πρώτο μπουκάλι Coca Cola πουλιόταν σα σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1894, γράφοντας την πρώτη σελίδα σε ένα μεγάλο κεφάλαιο του design. Η φόρμα των αρχικών μπουκαλιών ήταν αυτή μιας κοινότατης για την εποχή γυάλινης μποτίλιας, γνωστής ως στυλ Hutchinson (φωτό, πάνω). Ο σχεδιασμός εξελισσόταν ανάλογα με την αισθητική και τις καινοτομίες της εποχής (φωτό κάτω) και όταν η Coca Cola έφτασε να γίνει ο κολοσσός που γνωρίζουμε σήμερα δεν παρέλειψε να συνδέσει κατά περίπτωση τα μπουκάλια της με γιγαντιαία ονόματα άλλων χώρων, όπως έκανε το 2011 με τον Karl Lagerfeld (φωτό στο τέλος του κειμένου).

Η ιδέα της εμφιάλωσης, που αρχικά μάλιστα δεν ενθουσίασε καθόλου τον τότε ιδιοκτήτη του εργοστασίου παραγωγής, συνέβαλε με τον τρόπο της ώστε η επινόηση του Τζον Πέμπερτον (John Pemberton), να εξελιχθεί από τοπική διατροφική συνήθεια σε παγκόσμιο σύμβολο του αμερικανικού τρόπου ζωής. Χρειάστηκε βέβαια ένας αιώνας για να συμβεί αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου η Coca Cola απέκτησε εκατομμύρια λάτρεις και άλλους τόσους επικριτές σε ολόκληρο των πλανήτη, κατατάσσοντας την στις πρώτες θέσεις του Top 10 των «προϊόντων που λατρεύουμε να μισούμε». Το δε λογότυπό της συγκαταλέγεται στα πλέον αναγνωρίσιμα διεθνώς με «το μήλο» της Apple να καταφέρνει μόλις το 2013 να το εκδιώξει από την πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Για την ιστορία. Στην Ελλάδα, η Coca Cola εξασφάλισε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους στις 11 Φεβρουαρίου του 1964, αλλά οι Έλληνες την πρωτοαντίκρισαν στα ράφια των καταστημάτων ύστερα από πέντε χρόνια, στις 10 Αυγούστου του 1969.

(Η φωτό του τίτλου: Καναδάς 1941, μονάδα εμφιάλωσης)

 • Γλυκόξινο κοτόπουλο με σουσάμι
  Γλυκόξινο κοτόπουλο με σουσάμι
 • Χοιρινή τηγανιά με πουρέ ογκρατέν
  Χοιρινή τηγανιά με πουρέ ογκρατέν
 • Τραγανή χορτόπιτα με σέσκουλα και κουκουνάρι
  Τραγανή χορτόπιτα με σέσκουλα και κουκουνάρι
 • Κεφτεδάκια με σολομό και πατάτες
  Κεφτεδάκια με σολομό και πατάτες
 • Σουφλέ με κουνουπίδι
  Σουφλέ με κουνουπίδι
 • Πατατοσαλάτα με πέστροφα και κουκουνάρι
  Πατατοσαλάτα με πέστροφα και κουκουνάρι
 • Μπροκολόσουπα
  Μπροκολόσουπα
 • Μπάμιες φουρνιστές
  Μπάμιες φουρνιστές
 • Κοτόπουλο με κρασί και κρέμα γάλακτος
  Κοτόπουλο με κρασί και κρέμα γάλακτος
 • Κατσικάκι με φέτα στη λαδόκολλα
  Κατσικάκι με φέτα στη λαδόκολλα
 • Αφράτα ψωμάκια με πατάτα
  Αφράτα ψωμάκια με πατάτα
 • Τάρτα με μπρόκολο, κρεμμύδι και ανθότυρο
  Τάρτα με μπρόκολο, κρεμμύδι και ανθότυρο