AdvertisementΠρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας!

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015.

Πρωινό: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας!

Δεν είναι λίγες οι παροιμίες που έχουν ειπωθεί για το πρωινό γεύμα. Ανάμεσά τους η “τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν φτωχός” φαίνεται πως αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την υψηλή διατροφική αξία του πρωινού γεύματος, αλλά παράλληλα και τον ιδανικό τρόπο διατροφής.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά - Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Όπως υποδηλώνει και ο αγγλικός όρος “breakfast”, το πρωινό αποτελεί το πρώτο γεύμα της ημέρας που διακόπτει την ολονύκτια νηστεία (break-fast) και εφοδιάζει το σώμα με τα απαραίτητα ποσά ενέργειας που χρειάζεται για να “ξυπνήσει”.

Παρά τις συνεχείς συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καθημερινή κατανάλωση πρωινού, η πλειοψηφία των ατόμων φαίνεται πως το παραλείπει. Δεδομένα από τον ελλαδικό χώρο υποδεικνύουν πως η καθημερινή κατανάλωση πρωινού δεν αποτελεί συνήθεια των Ελλήνων, αφού περίπου το 50% αυτών το παραλείπει και ξεκινά την ημέρα του αποκλειστικά με ένα φλιτζάνι καφέ. Στη συνέχεια περιγράφονται κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη του πρωινού γεύματος που αναδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται πως τα οφέλη του συγκεκριμένου γεύματος στην υγεία απορρέουν από τους εξής τρεις παράγοντες:
Bάζει σε μία τάξη το διατροφικό μας πρόγραμμα, βοηθά στη διάθεση για το υπόλοιπο της μέρας και παρέχει στον οργανισμό άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται.
• Αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών αποκαλύπτουν πως τα ενήλικα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες και οι γυναίκες που καταναλώνουν 2 έως 6 φορές την εβδομάδα πρωινό διατρέχουν 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη συνήθεια. Ακόμη, η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ολική και καρδιαγγειακής αιτιολογίας θνησιμότητα, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος ή το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη των ατόμων.
Η συστηματική κατανάλωση πρωινού έχει συνδεθεί με χαμηλότερες τιμές δείκτη μάζας σώματος και περιμέτρου μέσης, δεικτών δηλαδή που αξιολογούν την κατάσταση του σωματικού βάρους των ατόμων. Μάλιστα, στα πλαίσια μιας διαχρονικής μελέτης, οι άνδρες που κατανάλωναν συστηματικά πρωινό γεύμα είχαν 22% και 12% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι έπειτα από 8 και 13 χρόνια, αντίστοιχα.
• Ευεργετικές είναι οι επιδράσεις του πρωινού γεύματος και στην πνευματική υγεία. Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος για 2 εβδομάδες, βοήθησε στη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειας των εθελοντών. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση της πνευματικής απόδοσης των παιδιών και των ενηλίκων, αφού συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εξασφαλίζοντας έτσι την παροχή του απαραίτητου “καυσίμου” στον εγκέφαλο.

 • Πίτσα με πεπερόνι
  Πίτσα με πεπερόνι
 • Πιλάφι με όστρακα και μυρωδικά
  Πιλάφι με όστρακα και μυρωδικά
 • Πιπεριές με πλιγούρι
  Πιπεριές με πλιγούρι
 • Κοτόπουλο στην κατσαρόλα
  Κοτόπουλο στην κατσαρόλα
 • Πατάτες γεμιστές με προσούτο Ευρυτανίας και τυριά
  Πατάτες γεμιστές με προσούτο Ευρυτανίας και τυριά
 • Φωλιές µε µπεσαµέλ και ζαµπόν
  Φωλιές µε µπεσαµέλ και ζαµπόν
 • Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πιπεριές
  Χοιρινές μπριζόλες με κρεμμύδια και πιπεριές
 • Σαλάτα με αβοκάντο και πλιγούρι
  Σαλάτα με αβοκάντο και πλιγούρι
 • Μελιτζάνες και ντομάτες με σκορδάτη σάλτσα μαϊντανού
  Μελιτζάνες και ντομάτες με σκορδάτη σάλτσα μαϊντανού
 • Κοτόπουλο-μπουκιές με μανιτάρια και πιπεριές
  Κοτόπουλο-μπουκιές με μανιτάρια και πιπεριές
 • Γλυκιά γαλατόπιτα με μυζήθρα
  Γλυκιά γαλατόπιτα με μυζήθρα
 • Πεϊνιρλι με χωριάτικο λουκάνικο και ντομάτα
  Πεϊνιρλι με χωριάτικο λουκάνικο και ντομάτα