Οι 7 στους 10 αγοράζουμε έτοιμο φαγητό

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017.

Οι 7 στους 10 αγοράζουμε έτοιμο φαγητό

Παρά τη μείωση στα χρόνια της κρίσης, το ποσό που δαπανά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για έτοιμο, γρήγορο φαγητό παραμένει υψηλό, φτάνοντας τα 125€ το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών για το διατροφικό προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, η εστίαση, παρά τη σημαντική μείωση κατά 40% στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική αγορά.

Το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει περίπου 125 ευρώ το μήνα ή 1.500 ευρώ ανά έτος. Όπως τόνισε στον Αθήνα 984 και την εκπομπή Breakfast ο υπεύθυνος ερευνών του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, η ελληνική αγορά έτοιμου φαγητού αγγίζει σύμφωνα με την ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ τα 6,5 δισ. ευρώ. «Για το κύριο γεύμα της ημέρας, υπάρχει μία τάση προς τη μαγειρική, μαγειρεύουμε πιο συχνά από το παρελθόν για το βασικό πιάτο και παραγγέλνουν λιγότερο. Αναφορικά με τα περιφερειακά γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό), παρόλο που υπάρχει μία μείωση στην εστίαση εξακολουθεί να είναι μία σημαντική δαπάνη για το ελληνικό νοικοκυριό».

Κερδίζει έδαφος το έτοιμο φαγητό του σούπερ μάρκετ. Παρότι τα κύρια γεύματα που μαγειρεύονται στο σπίτι αποτελούν κυρίαρχη τάση σε σχέση με τα συμπληρωματικά γεύματα, εμφανίζονται νέες τάσεις με τους καταναλωτές να έχουν περιορίσει το φαγητό σε εστιατόρια. Ακολουθώντας μάλιστα τις διεθνείς εξελίξεις η αγορά έτοιμου γεύματος από τα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες επιλογές έτοιμου φαγητού. Οι αναλυτές του ΙΕΛΚΑ επισημαίνουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις από τις μεγάλες αλυσίδες.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει σε πολύ υψηλά ποσοστά έξι συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού: Έτοιμο καφέ αγοράζει το 87% των καταναλωτών, γλυκά και σνακ το 85%, τυρόπιτα-κρουασάν το 85%, έτοιμο κρύο γεύμα, π.χ. σαλάτα, σάντουιτς, το 70%, έτοιμο μαγειρευτό φαγητό το 63% και έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα το 51%.

ΠΗΓΗ: athina984.gr

 • Φρέσκα ζυμαρικά με πέστο ρόκας
  Φρέσκα ζυμαρικά με πέστο ρόκας
 • Σνακ με Flair, κολοκυθάκια και ντοματίνια
  Σνακ με Flair, κολοκυθάκια και ντοματίνια
 • Κοτοσαλάτα με μπρόκολο
  Κοτοσαλάτα με μπρόκολο
 • Μοσχαράκι γεμιστό με κεφαλογραβιέρα
  Μοσχαράκι γεμιστό με κεφαλογραβιέρα
 • Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και ξινόμηλα
  Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και ξινόμηλα
 • Μπιφτέκι με αρωματικό βούτυρο μαϊντανού
  Μπιφτέκι με αρωματικό βούτυρο μαϊντανού
 • Αλμυρό κέικ με πράσα, φέτα και μυρωδικά
  Αλμυρό κέικ με πράσα, φέτα και μυρωδικά
 • Κουνέλι με γιαούρτι, σκόρδο και μαϊντανό
  Κουνέλι με γιαούρτι, σκόρδο και μαϊντανό
 • Καλαμάρια με ριζότο και σπαράγγια
  Καλαμάρια με ριζότο και σπαράγγια
 • Άλειμμα με κατίκι, μυζήθρα, ταχίνι και φουντούκια
  Άλειμμα με κατίκι, μυζήθρα, ταχίνι και φουντούκια
 • Μπιφτέκια κοτόπουλου με σάλτσα τυριού
  Μπιφτέκια κοτόπουλου με σάλτσα τυριού
 • Βολοβάν με βατόμουρα και σοκολάτα
  Βολοβάν με βατόμουρα και σοκολάτα