Η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017.

Η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου

Η παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην προστασία απ' τη συρρίκνωση που παρατηρείται στον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη με εκατοντάδες ηλικιωμένους εθελοντές, οι επιστήμονες από τη Σκωτία, την Αγγλία και τον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο τηρούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, τόσο λιγότερη ατροφία εγκεφάλου είχαν.

Οι επιταγές αυτές είναι κατανάλωση κυρίως φυτικής προελεύσεως και μη επεξεργασμένων τροφίμων (φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών), ψαριών και πουλερικών, και σποραδικά κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων, καθώς και χρήση του ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους στη διατροφή.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Neurology, η αξιολόγηση ομάδας 562 εθελοντών ηλικίας 73-76 ετών έδειξε πως όσοι τηρούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν σε βάθος τριετίας τη μισή ατροφία εγκεφάλου από αυτήν που παρατηρήθηκε στους υπόλοιπους.

Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολυετής παρακολούθηση άλλων 843 εθελοντών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 1936 και σε ηλικία 70, 73 και 76 ετών συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου.

Η ανάλυση αυτή έδειξε πως ακόμα και οι εθελοντές οι οποίοι τηρούσαν εν μέρει τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, είχαν μέση απώλεια όγκου εγκεφάλου πολύ μικρότερη απ’ ό,τι όσοι ακολουθούσαν μια καθαρά δυτικού τύπου διατροφή (δηλαδή έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, και λίγα φυτικά).

Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν κάποια πιθανή εξήγηση για τις παρατηρούμενες διαφορές, συγκρίνοντας την κατανάλωση ψαριών με την κατανάλωση κρέατος, επειδή τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ωφελούν τον εγκέφαλο.

Το συμπέρασμά τους, όμως, ήταν ότι οι διαφορές στην κατανάλωση κρέατος και ψαριών δεν επαρκούν για να εξηγηθούν τα ευρήματά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο συστατικό της μεσογειακής διατροφής που να ξεχωρίζει, αλλά ο συνδυασμός όλων είναι αυτός που προστατεύει τον εγκέφαλο.


ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr -Web Only

 • Αφράτα ψωμάκια με πατάτα
  Αφράτα ψωμάκια με πατάτα
 • Μπουτάκια κοτόπουλου στην κατσαρόλα με καρότα και κολοκυθάκια
  Μπουτάκια κοτόπουλου στην κατσαρόλα με καρότα και κολοκυθάκια
 • Κρεατόπιτα με γιαούρτι και γραβιέρα
  Κρεατόπιτα με γιαούρτι και γραβιέρα
 • Λάδι βασιλικού
  Λάδι βασιλικού
 • Σολομός βουτύρου με μπρόκολο
  Σολομός βουτύρου με μπρόκολο
 • Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι
  Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι
 • Εύκολος γαύρος με σκόρδο και κρασί
  Εύκολος γαύρος με σκόρδο και κρασί
 • Σφολιατάκια µε µορταδέλα και κασέρι
  Σφολιατάκια µε µορταδέλα και κασέρι
 • Σαλάτα με τρυφερά φύλλα μαρουλιού και ντρέσινγκ γιαουρτιού
  Σαλάτα με τρυφερά φύλλα μαρουλιού και ντρέσινγκ γιαουρτιού
 • Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης
  Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης
 • Λαζάνια με μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και φέτα
  Λαζάνια με μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και φέτα
 • Σπιτικά πατατάκια
  Σπιτικά πατατάκια