Γιορτή - Πώς να υπολογίσετε τα ποτά για τους καλεσμένους

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019. ICookGreek Team

Γιορτή - Πώς να υπολογίσετε τα ποτά για τους καλεσμένους

TIPS | Πόσο κρασί και οινοπνευματώδη να προμηθευτεί κανείς για τη γιορτή ή το πάρτι; Πόσα ποτήρια βγάζει ένα μπουκάλι κρασί και πόσα το ουίσκι, η βότκα, το τζιν;

Αν και οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση μεταξύ καλεσμένων που πίνουν και καλεσμένων που δεν πίνουν είναι μεγάλες, ας δούμε τον τρόπο που μπορεί να έχετε μια κατά προσέγγιση εικόνα για το μέσο όρο των ποτών που θα καταναλώσουν οι καλεσμένοι.

1. (Προ)υπολογίζοντας το εμφιαλωμένο κρασί. Κάθε συνηθισμένο μπουκάλι κρασιού περιέχει 5 («τσουρούτικα» 6) ποτήρια και ανάλογα με το πόσο γερά ποτήρια είναι οι καλεσμένοι, ανά 2 άτομα θα χρειαστούν 2 με 2 ½ ώρες για να καταναλώσουν 1 μπουκάλι κρασί. Αν σκοπεύετε μόλις φάτε να το γυρίσετε στα «σκληρά» ποτά, μπορείτε να πάτε με το μίνιμουμ αριθμό μπουκαλιών, δηλαδή στους 8 καλεσμένους 4 μπουκάλια + 1 φιάλη ασφαλείας για δύο με δυόμισι ώρες γεύμα -αν σκοπεύετε να πίνετε όλο το βράδυ κρασί συνυπολογίστε τις ώρες που θα διαρκέσει το τραπέζι σας. Συνήθως την πρώτη ώρα το ποτό καταναλώνεται με γοργότερους ρυθμούς και στη συνέχεια μειώνεται η ταχύτητα.

2. (Προ)υπολογίζοντας το χύμα κρασί. Κάθε 1 λίτρο κρασιού βγάζει 7 σωστά γεμάτα ποτήρια. Με 3 ½ - 4 λίτρα για 8 καλεσμένους θα είναι όλα υπό έλεγχο για 2 με 2½ ώρες.

3. Για τα οινοπνευματώδη. Αν το πάρτι είναι ...πάρτι, δηλαδή καθόλου καθιστό τραπέζι, μπουκίτσες και ποτά στο όρθιο, σύμφωνα με τον Σπύρο Σούλη, ο καθένας από τους καλεσμένους σας θα πιει από 2 ποτήρια κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας και από 1 ποτήρι για κάθε ώρα μετά την πρώτη. Αν, λοιπόν, το πάρτι που κάνετε υπολογίζετε ότι θα κρατήσει τέσσερις ώρες, θα χρειαστείτε περίπου 5 ποτά για το κάθε άτομο. Τα συνηθισμένα μπουκάλια ουίσκι, βότκας κ.λπ. περιέχουν 700-750 ml ποτού και βγάζουν 16-17 ποτά στα χέρια επαγγελματία μπάρμαν (στο σπίτι, που σερβίρετε εσείς ή βάζουν μόνοι τους οι καλεσμένοι υπολογίστε σαφώς λιγότερα).

4. Για τον πάγο. ½ κιλό πάγου για κάθε καλεσμένο είναι αρκετό για να μην ξεμείνετε σε ένα πάρτι που γίνεται σε κλειστό χώρο, όπως αυτά των χειμωνιάτικων γιορτών. 

5. Αν ανοίξετε σαμπάνια. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και αποφασίσουν να ανοίξουν μια σαμπάνια «για το καλό», ας γνωρίζουν ότι κάθε μπουκάλι βγάζει 6 ποτήρια και βέβαια υπολογίζουμε 1 για τον κάθε καλεσμένο/η. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο τόπος μας βγάζει πλέον εξαιρετικά αφρώδη κρασιά, οπότε οι ...φυσαλίδες της γιορτής μπορούν να είναι κάλλιστα ελληνικές.

 • Ψητές πιπεριές γεμιστές με τόνο
  Ψητές πιπεριές γεμιστές με τόνο
 • Κουνέλι κοκκινιστό με παπαρδέλες γιουβέτσι
  Κουνέλι κοκκινιστό με παπαρδέλες γιουβέτσι
 • Πίτες με κύμινο και κόλιαντρο
  Πίτες με κύμινο και κόλιαντρο
 • Κολοκυθοανθοί τηγανητοί γεμιστοί με τυρί
  Κολοκυθοανθοί τηγανητοί γεμιστοί με τυρί
 • Ρολά μοσχαρίσια γεμιστά με Μαστέλο Χίου
  Ρολά μοσχαρίσια γεμιστά με Μαστέλο Χίου
 • Ψαρόσουπα βελουτέ με πεσκανδρίτσα
  Ψαρόσουπα βελουτέ με πεσκανδρίτσα
 • Φέτα μαγιάτικο με σάλτσα λουίζας
  Φέτα μαγιάτικο με σάλτσα λουίζας
 • Κροκέτες μπακαλιάρου και πέστροφας
  Κροκέτες μπακαλιάρου και πέστροφας
 • Λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά και μπέικον
  Λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά και μπέικον
 • Ζυμαρικά με μπρόκολο, σολομό και κρέμα
  Ζυμαρικά με μπρόκολο, σολομό και κρέμα
 • Τηγανίτες πατάτας με τυρί και μυρωδικά
  Τηγανίτες πατάτας με τυρί και μυρωδικά
 • Κολοκυθοσαλάτα με δυόσμο και φέτα
  Κολοκυθοσαλάτα με δυόσμο και φέτα