Γάμος-συμβίωση ενισχύουν τις υγιεινές επιλογές, αλλά προσθέτουν κιλά

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015.

Γάμος-συμβίωση ενισχύουν τις υγιεινές επιλογές, αλλά προσθέτουν κιλά

Πιο υγιεινή διατροφή συνεπάγεται ο έγγαμος βίος (και η συμβίωση) αλλά και επιπλέον κιλά σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Οι παντρεμένοι τρώνε μεν καλύτερα, αλλά έχουν και κάποια επιπλέον κιλά, συγκριτικά με τους άγαμους, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Social Science and Medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Ινστιτούτου για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη «Max Planck», με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας, Γιούτα Μάτα, ανέλυσαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για πάνω από 10.200 άτομα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την οικογενειακή κατάσταση κάθε ανθρώπου (έγγαμος-άγαμος-χήρος) με τον δείκτη μάζας σώματος. Επίσης, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες καθενός σε σχέση με την οικογενειακή κατάστασή του. Όπως προέκυψε, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες τα έγγαμα ζευγάρια (και αυτά που συζούσαν) -τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα- είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι παντρεμένοι. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών ήταν μικρές.

Συγκεκριμένα, μέσος ΔΜΣ για τους ανύπαντρους άνδρες ήταν 25,7 και για τους παντρεμένους 26,3, ενώ για τις ανύπαντρες γυναίκες ήταν 25,1 και για τις παντρεμένες 25,6. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 18,5 και 25. Κάποιος θεωρείται υπέρβαρος όταν ο ΔΜΣ είναι 25-30 και όταν υπερβαίνει το 30 παχύσαρκος. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, οι παραπάνω διαφορές είναι μικρές, αλλά όχι αμελητέες. Για μια μέση γυναίκα ύψους 1,65 μέτρων και για έναν μέσο άνδρα ύψους 1,80 μέτρων, η διαφορά είναι περίπου δύο κιλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, σωματική και ψυχική. Η νέα μελέτη έρχεται να προθέσει ότι, από τη μια, οι παντρεμένοι τρώνε πιο υγιεινά, από την άλλη όμως ασκούνται λιγότερο σε σχέση με τους άγαμους. Τα ζευγάρια -παντρεμένα και μη- τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό, ενώ είναι πιθανότερο να αγοράζουν φρέσκα και βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν υπερτερούν σε όλα τα σημεία από άποψη υγείας, κυρίως επειδή δεν ασκούνται τόσο όσο οι άγαμοι.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

 • Κρέπες με σπανάκι και ζαμπόν
  Κρέπες με σπανάκι και ζαμπόν
 • Αυγοφέτες με τυριά και μπρόκολο
  Αυγοφέτες με τυριά και μπρόκολο
 • Σφολιάτα-ρολό με λαχανικά
  Σφολιάτα-ρολό με λαχανικά
 • Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες
  Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες
 • Πανεύκολα πιτσάκια-ρολό με σφολιάτα, ζαμπόν και τυρί του τοστ
  Πανεύκολα πιτσάκια-ρολό με σφολιάτα, ζαμπόν και τυρί του τοστ
 • Ντομάτες γεμιστές με γαρίδες
  Ντομάτες γεμιστές με γαρίδες
 • Πίτα θαλασσινών με μπεσαμέλ σε φόρμα
  Πίτα θαλασσινών με μπεσαμέλ σε φόρμα
 • Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά
  Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά
 • Ρύζι με κοτόπουλο, μανιτάρια και πιπεριές
  Ρύζι με κοτόπουλο, μανιτάρια και πιπεριές
 • Μανιταρόπιτα ξεσκέπαστη
  Μανιταρόπιτα ξεσκέπαστη
 • Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας
  Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας
 • Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια
  Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια