Αγώνας για την προάσπιση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017.

Αγώνας για την προάσπιση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ

PLANET FOOD | «Αν κατορθώσουμε να προστατέψουμε το προϊόν, τα οφέλη για το γιαούρτι θα είναι μεγάλα, καθώς θα προστατεύεται από άλλες χώρες που προσπαθούν όλο και περισσότερο να το σφετεριστούν, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησής του από τους καταναλωτές», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος.

Πιέσεις για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης του ελληνικού γιαουρτιού και τη Γεωγραφική Ένδειξη πρόκειται να ασκήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση του προϊόντος από τους καταναλωτές, καθώς και την πρόσφατη διαμάχη με την Τσεχία. Η ονομασία «Ελληνικό Γιαούρτι» δεν προστατεύεται αυτή τη στιγμή από γεωγραφική ένδειξη, αλλά εμπίπτει στον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.

Για τους προαναφερθέντες σκοπούς και μετά από εισήγηση της Ένωσης Ελλήνων Κτηνοτρόφων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στη σύσταση μιας 14μελούς ομάδας εργασίας, η οποία θα προετοιμάσει σχετική αίτηση για κατοχύρωση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι», στα πλαίσια των προγραμμάτων ποιότητας τροφίμων της Ε.Ε. «Πραγματοποιούμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση του παραδοσιακού μας προϊόντος, το «Ελληνικό γιαούρτι», το οποίο φημίζεται για την μοναδική του ποιότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, προσθέτοντας ότι με αυτή την κίνηση μια ακόμη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί το εισόδημα τόσο των παραγωγών γιαουρτιού, όσο και των κτηνοτρόφων που παράγουν την πρώτη ύλη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, τόνισε: «Αν κατορθώσουμε να προστατέψουμε το προϊόν, τα οφέλη για το γιαούρτι θα είναι μεγάλα, καθώς θα προστατεύεται από άλλες χώρες που προσπαθούν όλο και περισσότερο να το σφετεριστούν, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησής του από τους καταναλωτές».

Η διαφωνία με την Πράγα. To 2016, η Ελλάδα και η Τσεχία συγκρούστηκαν για τη χρήση των όρων «ελληνικό» και «ελληνικού τύπου» γιαούρτι. Απογοητευμένη από την έλλειψη προστασίας της παραδοσιακής φέτας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), η Αθήνα αντέδρασε έντονα στη χρήση του όρου «ελληνικού τύπου γιαούρτι», από άλλο μέλος της ΕΕ. Το 2016, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV ότι η ονομασία «Ελληνικό Γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη, αλλά αποτελεί θεμελιώδη επιταγή του κανονισμού της ΕΕ «να μην παραπλανάται ο καταναλωτής από τις ετικέτες ένδειξης του προϊόντος όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής του». Ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, επιβεβαίωσε ότι η χρήση του όρου «Ελληνικό Γιαούρτι» για προϊόντα μη ελληνικής προελεύσεως, θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές και να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφορικά με άλλες ονομασίες, όπως «ελληνικού τύπου» ή «ελληνικής συνταγής», ο Επίτροπος ανέφερε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, έτσι ώστε να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα διαθέτουν «κρεμώδη υφή λόγω συγκεκριμένων μεθόδων παραγωγής». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση η πιθανότητα που έχουν οι όροι αυτοί να παραπλανούν τους καταναλωτές.

ΠΗΓΗ: msn via skai.gr και skai.gr

 • Ρολά μοσχαρίσια γεμιστά με Μαστέλο Χίου
  Ρολά μοσχαρίσια γεμιστά με Μαστέλο Χίου
 • Τάρτα με σπανάκι, ροκφόρ και καρύδια
  Τάρτα με σπανάκι, ροκφόρ και καρύδια
 • Πατάτες στο τηγάνι αλλιώτικες
  Πατάτες στο τηγάνι αλλιώτικες
 • Ψαροκροκέτες με καπνιστό σολομό
  Ψαροκροκέτες με καπνιστό σολομό
 • Χαλούμι σαγανάκι με ντομάτα, κουκουνάρι και βασιλικό
  Χαλούμι σαγανάκι με ντομάτα, κουκουνάρι και βασιλικό
 • Σουβλάκια με ντοματίνια και χαλούμι
  Σουβλάκια με ντοματίνια και χαλούμι
 • Πίτσα με κοτόπουλο
  Πίτσα με κοτόπουλο
 • Πιτάκια με αρωματικά χόρτα και λευκά τυριά
  Πιτάκια με αρωματικά χόρτα και λευκά τυριά
 • Πίτσα Μαργαρίτα
  Πίτσα Μαργαρίτα
 • Ρύζι με λαχανικά και ομελέτα
  Ρύζι με λαχανικά και ομελέτα
 • Πατάτες με αλλαντικά
  Πατάτες με αλλαντικά
 • Φιογκάκια με κοτόπουλο και μανιτάρια
  Φιογκάκια με κοτόπουλο και μανιτάρια