Ένα καρτούτσο και έναν Γιώργο Ιωάννου παρακαλώ!

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014.

Ένα καρτούτσο και έναν Γιώργο Ιωάννου παρακαλώ!

Λοξίας λέγεται το τόσο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο σε κεντρικό πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης που ανοίγει τα βράδια και σερβίρει μεζέδες...

ΠΗΓΗ: www.popaganda.gr • της Κάτιας Παπαδοπούλου • Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος 

Όταν το 1987 ο Γιάννης Κυπριανίδης αποφάσισε να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο, τον Λοξία (είναι το κυρίως επίθετο του Θεού των Δελφών, Απόλλωνα) σκέφτηκε ότι δεν ήθελε να είναι όπως όλα τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία της πόλης. «Είχα μια διαφορετική φιλοσοφία, μακριά από την λογική και τα δεδομένα της αγοράς που θέλει τα μαγαζιά να λειτουργούν με ωράριο. Εγώ ήθελα να μπορεί να έρχεται ο κόσμος τις ώρες που δεν δουλεύει και που θέλει να βγει έξω. Δεύτερος λόγος που θέλησα να κάνω κάτι διαφορετικό είναι ότι σε αυτό το μαγαζί ήθελα πρωταρχικός ρόλος να είναι η συνεύρεση των ανθρώπων, η συζήτηση, ο προβληματισμός, οι διαφωνίες, η φασαρία και φυσικά βασικός στόχος η διακίνηση του πνεύματος και του διαλόγου. Για αυτό και το κρατούσα ανοιχτό μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα», μας λέει.

«Εδώ ερχότανε όλος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, μαζεύονταν συγγραφείς (θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Ντ. Χριστανόπουλος, τον Ν. Μπακόλα και πολλούς άλλους που έρχονταν εδώ), βιβλιόφιλοι, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών και μιλούσαν, συζητούσαν επί ώρες και περνούσαν τα βράδια τους εδώ. Κάποια στιγμή έπρεπε να τους κεράσω και κάτι. Αρχίσαμε με ένα κρασάκι, ουζάκι, τσιπουράκι, βγάλαμε και ένα μεζέ κι έτσι βάλαμε και κάποια τραπεζάκια».

Και σήμερα βέβαια δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του, διαθέτει 10.000 τίτλους βιβλίων (πάντα επιλεγμένα και ξεχωριστά) και 3.000 περιοδικά. Μάλιστα, όλα αυτά πρόκειται να ανέβουν σε ένα site που ετοιμάζεται. «Πάντα έψαχνα ιδιαίτερες, σπάνιες εκδόσεις. Όταν μάλιστα πρωτοάνοιξα το μαγαζί κατέβηκα στην Αθήνα για να γνωρίσω από κοντά τους εκδότες οι οποίοι έμεναν έκπληκτοι διότι θεωρούσαν ότι τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης αρκεί να έχουν μολυβάκια, τσάντες, μπλοκ ζωγραφικής, άντε και κανά δυο βιβλία που μπορούν να τα παραγγείλουν. Εγώ όμως ήθελα να είναι το βιβλιοπωλείο μου ποιοτικά ανεβασμένο». Το παράπονο βέβαια του κ. Κυπριανίδη είναι ότι δεν υπάρχουν πια βιβλιόφιλοι. Ένας βασικός λόγος –δεν είναι μόνο ότι έχουν αλλάξει οι αναγνωστικές μας συνήθειες- είναι οι τιμές που έχουν ανέβει, όπως παρατηρεί κι ο ίδιος με αποτέλεσμα στις μέρες της κρίσης ο κόσμος να μην μπορεί να αγοράσει πολλά βιβλίο. «Άντε ένα με το ζόρι. Κάποτε έρχονταν και αγόραζαν 10 με 15 βιβλία.»

Έτσι, σήμερα οι φοιτητές, οι νέοι καλλιτέχνες, οι παλιοί πελάτες πηγαίνουν δοκιμάζουν τις νοστιμιές που ετοιμάζει η κυρία Σοφία η μαγείρισσα, κοιτούν τα βιβλία τριγύρω αλλά δεν αγοράζουν. Προτιμούν να απολαμβάνουν τα αυθεντικά πιάτα και να πίνουν ένα κρασάκι ή ένα τσιπουράκι! «Και σαν μεζεδοπωλείο στόχος μου είναι η ποιότητα. Όσο για τις τιμές, προσπαθώ να τις κρατάω χαμηλά για να μπορεί να έρχεται ο οποιοσδήποτε». Στα συν του Λοξία αναμφισβήτητα είναι το μπαλκονάκι με θέα στα ανάκτορα του Γαλέριου (σημειωτέον πρόκειται τον επόμενο μήνα να επεκταθεί και να μεγαλώσει), η διακόσμηση με πίνακες, παλιά αντικείμενα και βιβλία στους τοίχους, η φιλική ατμόσφαιρα και τέλος, η αύρα των παλιών ημερών με τις ατέρμονες συζητήσεις των τότε θαμώνων του.

Info: Λοξίας, Ισαύρων 5, Θεσσαλονίκη

 

 • Τεμπελόπιτα
  Τεμπελόπιτα
 • Λαχανοντολμάδες με καραβίδα
  Λαχανοντολμάδες με καραβίδα
 • Σαλάτα με φακές, ντοματίνια και τυρί σαγανάκι
  Σαλάτα με φακές, ντοματίνια και τυρί σαγανάκι
 • Σολομός με κρούστα γιαουρτιού και μυρωδικά
  Σολομός με κρούστα γιαουρτιού και μυρωδικά
 • Φιλέτα κοτόπουλου με κάππαρη
  Φιλέτα κοτόπουλου με κάππαρη
 • Ταραμοσαλάτα πικάντικη
  Ταραμοσαλάτα πικάντικη
 • Σαλάτα με φακές και πέστροφα
  Σαλάτα με φακές και πέστροφα
 • Σούπα με λαχανικά και γιαούρτι
  Σούπα με λαχανικά και γιαούρτι
 • Τόνος με σάλτσα από μηλόκρασο
  Τόνος με σάλτσα από μηλόκρασο
 • Φωλιές µε µπεσαµέλ και ζαµπόν
  Φωλιές µε µπεσαµέλ και ζαµπόν
 • Ντρέσινγκ με αβοκάντο και γιαούρτι για πράσινη σαλάτα
  Ντρέσινγκ με αβοκάντο και γιαούρτι για πράσινη σαλάτα
 • Πανεύκολη μακαρονοσαλάτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα
  Πανεύκολη μακαρονοσαλάτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα