«Να χάσω περισσότερο βάρος» και 4 ακόμη δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2018.

«Να χάσω περισσότερο βάρος» και 4 ακόμη δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις

Για μια ακόμη χρονιά, με το ξεκίνημα του νέου έτους, αμέτρητοι άνθρωποι παίρνουν «ηρωικές» αποφάσεις για αλλαγές –αυτοδεσμεύσεις τις οποίες αν θα κατορθώσουν να τηρήσουν είναι βέβαια άλλο θέμα.

Μεταξύ των 5 πιο συχνών πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων οι 3 σχετίζονται με το φαγητό και τη σωματική κατάσταση, σύμφωνα με νέα δειγματοληπτική έρευνα που έγινε από το Κολέγιο Μάριστ της Νέας Υόρκης και δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πώς διαμορφώνεται το Top5 των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων

1. «Να γίνω καλύτερος άνθρωπος» (12%)

2. «Να χάσω βάρος» (10%)

3. «Να τρώω πιο υγιεινά» (9%)

4. «Να ασκούμαι περισσότερο» (9%)

5. «Να βρω κάποια/καλύτερη δουλειά» (9%)

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (το 44%) έχουν ήδη πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν κάποια σημαντική απόφαση σχετικά με την προσωπική ζωή τους το 2018.

Πρωτοχρονιάτικες αυτοδεσμεύσεις, μια συνήθεια που κρατάει από παλιά.  Ίσως όσοι σχεδιάζουν τρόπους και βάζουν στόχους για να αλλάξουν τη ζωή τους να μη το γνωρίζουν, αλλά οι σκέψεις τους εντάσσονται σε μια μακραίωνη ιστορική παράδοση, καθώς ήδη προ χιλιάδων ετών οι άνθρωποι υπόσχονταν -συνήθως φωναχτά- στους εαυτούς τους και στους γύρω τους διάφορα πράγματα με την αρχή κάθε νέας χρονιάς: αφοσίωση στο βασιλιά, πίστη στους θεούς, σεβασμό στους νόμους και άλλα αντίστοιχα. Στη σύγχρονη πιο «ατομοκεντρική» εποχή, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τον εαυτό τους και την αυτοβελτίωσή τους.

Τους πιάνουμε τελικά τους στόχους; Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους (8%) καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις στον εαυτό του περισσότερο από λίγους μήνες. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα οι άνθρωποι επιστρέφουν στις παλιές κακές συνήθειές τους. Όσο πιο φιλόδοξη είναι μια απόφαση, τόσο δυσκολότερο είναι να τηρηθεί, γι' αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να θέτουμε ρεαλιστικούς και άρα πιο επιτεύξιμους στόχους στην αρχή κάθε χρονιάς. Κι ακόμη, να εστιάζουμε μόνο σε ένα πράγμα που θέλουμε να αλλάξουμε και όχι σε πολλά μαζί, γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος της αποτυχίας. Δύο άλλες συμβουλές των ψυχολόγων είναι να ανακοινώνει κανείς την απόφασή τους σε τρίτους (π.χ. συγγενείς ή φίλους) και να βρίσκει παρέα για συμπαράσταση στην αλλαγή της συνήθειάς του. Όταν κάποιος παίρνει μια σιωπηλή απόφαση και επιπλέον προσπαθεί μόνος του να την τηρήσει, χρειάζεται περισσότερη δύναμη θέλησης.

Τα καλά νέα. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα να υλοποιηθούν από ό,τι οι αποφάσεις που παίρνονται σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους. Συνεπώς αξίζει μια προσπάθεια τώρα!

 • Κοτόσουπα με καλαμπόκι
  Κοτόσουπα με καλαμπόκι
 • Πατατόπιτα με κεφαλογραβιέρα και αλλαντικά
  Πατατόπιτα με κεφαλογραβιέρα και αλλαντικά
 • Κοτόπουλο ρολό με σπανάκι και φέτα
  Κοτόπουλο ρολό με σπανάκι και φέτα
 • Πατάτες τηγανητές με μπέικον και κεφαλοτύρι
  Πατάτες τηγανητές με μπέικον και κεφαλοτύρι
 • Φασολάκια στρογγυλά με μουστάρδα και σουσάμι
  Φασολάκια στρογγυλά με μουστάρδα και σουσάμι
 • Καλαμάρι ψητό με σάλτσα τυριού
  Καλαμάρι ψητό με σάλτσα τυριού
 • Πράσινο ριζότο με σπανάκι
  Πράσινο ριζότο με σπανάκι
 • Χοιρινό με λευκό κρασί και ξερά βερίκοκα
  Χοιρινό με λευκό κρασί και ξερά βερίκοκα
 • Βραστά λαχανικά με «πράσινη» μαγιονέζα
  Βραστά λαχανικά με «πράσινη» μαγιονέζα
 • Κοτόπουλο κοκκινιστό με φασολάκια
  Κοτόπουλο κοκκινιστό με φασολάκια
 • Σπιτικά πατατάκια
  Σπιτικά πατατάκια
 • Φωλιές µε µπεσαµέλ και ζαµπόν
  Φωλιές µε µπεσαµέλ και ζαµπόν