Advertisement«Άριστον» -Μια πίτα μα ποια πίτα;

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017. Χριστίνα Τσαμουρά

«Άριστον» -Μια πίτα μα ποια πίτα;

Στέκει εκεί από το 1906, ενώ το 1910 αποκτά το όνομα με το οποίο το γνώρισαν τόσες γενιές τυροπιτοφάγων: «Άριστον». Έναν αιώνα μετά το άνοιγμα του (τότε) φούρνου, το μαγαζί βρίσκεται ακόμη στα χέρια της ίδιας οικογένειας και οι ουρές καλά κρατούν, καθώς δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης που συνδυάζουν το πέρασμα απ’ το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους με μια στάση για τη χιλιοδιαφημισμένη τυρόπιτα κουρού. 

Τη συνταγή της –λέει– την έφερε ο παππούς Λομποτέσης, απ’ την Κωνσταντινούπολη, όπου δούλευε πριν το 1900, «συστήνοντάς» την ταυτόχρονα στους Αθηναίους. «Επειδή ήταν δίπλα μας τα ανάκτορα, εκεί που είναι η σημερινή Βουλή, έμεναν στο Σύνταγμα οικογένειες ελιτίστικες, των γραμμάτων και των τεχνών. Παλαμάς, Ελύτης, Σεφέρης, Λογοθετίδης , όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κομμάτων έφαγαν τυρόπιτα εδώ. Έγινε ένας μύθος, ο οποίος άρχισε να γίνεται πιο έντονος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί τότε αποκτούσαν οι άνθρωποι μια άλλη συνείδηση των γρήγορων φαγητών, δούλευαν και οι άντρες και οι γυναίκες. Το πικ της δουλειάς ήταν από το ‘58-’60 μέχρι το ‘90. Για να μπεις στο μαγαζί το ‘60 στηνόσουν 20 λεπτά στην ουρά που έφτανε μέχρι τη γωνία του τετραγώνου», δήλωνε πριν λίγο καιρό ο κύριος Αρτεμίδωρος στο popaganda.

Η φήμη της τυρόπιτας αυτής είναι ολοζώντανη μέχρι σήμερα: φταίει η δύναμη της συνήθειας ή είναι όντως μια από τις καλύτερες της Αθήνας; Δοκιμάζεις κι αποφασίζεις, περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα, που έλεγε και η γιαγιά.  Ωστόσο, οι θεσπέσιες μυρωδιές βουτύρου και λαχταριστών υλικών από τις υπόλοιπες φρεσκοψημένες πίτες που αραδιάζονται σε ταψιά η μια δίπλα στην άλλη σε κάνει να ξεχνάς για ποιον ακριβώς λόγο μπήκες στο μαγαζάκι. Κοτόπιτες, κρεατόπιτες, μανιταρόπιτες, πρασοτυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, πιπερόπιτες –συνολικά 120 διαφορετικά είδη πίτας παρασκευάζονται εδώ –θόλωναν το μυαλό και τις αισθήσεις δυσκολεύοντας εξαιρετικά την επιλογή. Τι να πάρεις και τι να αφήσεις, δηλαδή. Γενικά, όταν βρίσκεσαι στα πέριξ του Συντάγματος και χρειάζεσαι στα γρήγορα μια μπουκιά «στο πόδι», το πέρασμα απ’ το «Άριστον» είναι πάντα μια καλή ιδέα –και μια μικρή στάση στην ιστορία των …ταχυφαγείων αυτής της πόλης.


Info
Τι; «Άριστον» -Ιστορικό τυροπιτάδικο
Πού; Βουλής 10, Αθήνα -210 3227626

Save

Save

 • Αρνάκι με μπάμιες
  Αρνάκι με μπάμιες
 • Μπλίνις με καπνιστό σολομό
  Μπλίνις με καπνιστό σολομό
 • Κουνέλι στην κατσαρόλα με φρέσκα λαχανικά
  Κουνέλι στην κατσαρόλα με φρέσκα λαχανικά
 • Φέτα σφυρίδας με σάλτσα από φιστίκια Αιγίνης
  Φέτα σφυρίδας με σάλτσα από φιστίκια Αιγίνης
 • Ρολά γαλοπούλας γεμιστά με σπανάκι και μετσοβόνε
  Ρολά γαλοπούλας γεμιστά με σπανάκι και μετσοβόνε
 • Τυροπιτάκια σε φύλλο κανταΐφι
  Τυροπιτάκια σε φύλλο κανταΐφι
 • Ριζότο με καρότα και Κρόκο Κοζάνης
  Ριζότο με καρότα και Κρόκο Κοζάνης
 • Λαζάνια με κεφαλοτύρι και σπαράγγια
  Λαζάνια με κεφαλοτύρι και σπαράγγια
 • Τουρλού με λαχανικά
  Τουρλού με λαχανικά
 • Άλειμμα με κατίκι, μυζήθρα, ταχίνι και φουντούκια
  Άλειμμα με κατίκι, μυζήθρα, ταχίνι και φουντούκια
 • Κανταϊφόπιτα με ζαμπόν και τυριά
  Κανταϊφόπιτα με ζαμπόν και τυριά
 • Τυροπιτάκια κουρού με φέτα και κασέρι
  Τυροπιτάκια κουρού με φέτα και κασέρι