«Άριστον» -Μια πίτα μα ποια πίτα;

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017. Χριστίνα Τσαμουρά

«Άριστον» -Μια πίτα μα ποια πίτα;

Στέκει εκεί από το 1906, ενώ το 1910 αποκτά το όνομα με το οποίο το γνώρισαν τόσες γενιές τυροπιτοφάγων: «Άριστον». Έναν αιώνα μετά το άνοιγμα του (τότε) φούρνου, το μαγαζί βρίσκεται ακόμη στα χέρια της ίδιας οικογένειας και οι ουρές καλά κρατούν, καθώς δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πόλης που συνδυάζουν το πέρασμα απ’ το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους με μια στάση για τη χιλιοδιαφημισμένη τυρόπιτα κουρού. 

Τη συνταγή της –λέει– την έφερε ο παππούς Λομποτέσης, απ’ την Κωνσταντινούπολη, όπου δούλευε πριν το 1900, «συστήνοντάς» την ταυτόχρονα στους Αθηναίους. «Επειδή ήταν δίπλα μας τα ανάκτορα, εκεί που είναι η σημερινή Βουλή, έμεναν στο Σύνταγμα οικογένειες ελιτίστικες, των γραμμάτων και των τεχνών. Παλαμάς, Ελύτης, Σεφέρης, Λογοθετίδης , όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κομμάτων έφαγαν τυρόπιτα εδώ. Έγινε ένας μύθος, ο οποίος άρχισε να γίνεται πιο έντονος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί τότε αποκτούσαν οι άνθρωποι μια άλλη συνείδηση των γρήγορων φαγητών, δούλευαν και οι άντρες και οι γυναίκες. Το πικ της δουλειάς ήταν από το ‘58-’60 μέχρι το ‘90. Για να μπεις στο μαγαζί το ‘60 στηνόσουν 20 λεπτά στην ουρά που έφτανε μέχρι τη γωνία του τετραγώνου», δήλωνε πριν λίγο καιρό ο κύριος Αρτεμίδωρος στο popaganda.

Η φήμη της τυρόπιτας αυτής είναι ολοζώντανη μέχρι σήμερα: φταίει η δύναμη της συνήθειας ή είναι όντως μια από τις καλύτερες της Αθήνας; Δοκιμάζεις κι αποφασίζεις, περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα, που έλεγε και η γιαγιά.  Ωστόσο, οι θεσπέσιες μυρωδιές βουτύρου και λαχταριστών υλικών από τις υπόλοιπες φρεσκοψημένες πίτες που αραδιάζονται σε ταψιά η μια δίπλα στην άλλη σε κάνει να ξεχνάς για ποιον ακριβώς λόγο μπήκες στο μαγαζάκι. Κοτόπιτες, κρεατόπιτες, μανιταρόπιτες, πρασοτυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, πιπερόπιτες –συνολικά 120 διαφορετικά είδη πίτας παρασκευάζονται εδώ –θόλωναν το μυαλό και τις αισθήσεις δυσκολεύοντας εξαιρετικά την επιλογή. Τι να πάρεις και τι να αφήσεις, δηλαδή. Γενικά, όταν βρίσκεσαι στα πέριξ του Συντάγματος και χρειάζεσαι στα γρήγορα μια μπουκιά «στο πόδι», το πέρασμα απ’ το «Άριστον» είναι πάντα μια καλή ιδέα –και μια μικρή στάση στην ιστορία των …ταχυφαγείων αυτής της πόλης.


Info
Τι; «Άριστον» -Ιστορικό τυροπιτάδικο
Πού; Βουλής 10, Αθήνα -210 3227626

Save

Save

 • Κοτοπιτάκια με γιαούρτι
  Κοτοπιτάκια με γιαούρτι
 • Πατατούλες με σκόρδο και δενδρολίβανο
  Πατατούλες με σκόρδο και δενδρολίβανο
 • Κολοκυθόσουπα με κίτρινη κολοκύθα
  Κολοκυθόσουπα με κίτρινη κολοκύθα
 • Γλυκόξινο κοτόπουλο με σουσάμι
  Γλυκόξινο κοτόπουλο με σουσάμι
 • Πατατοκροκέτες με κασέρι
  Πατατοκροκέτες με κασέρι
 • Σαλάτα με κοτόπουλο και καρύδια
  Σαλάτα με κοτόπουλο και καρύδια
 • Μανιταρόσουπα με σπιτικό ζωμό
  Μανιταρόσουπα με σπιτικό ζωμό
 • Αλμυρό κέικ με ζαμπόν, τυρί και ελιές
  Αλμυρό κέικ με ζαμπόν, τυρί και ελιές
 • Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο
  Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο
 • Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, μπέικον και κουκουνάρι
  Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, μπέικον και κουκουνάρι
 • Ταλιατέλες φούρνου με τυριά και χωριάτικο λουκάνικο
  Ταλιατέλες φούρνου με τυριά και χωριάτικο λουκάνικο
 • Κοτόπιτα ξεσκέπαστη με τυριά
  Κοτόπιτα ξεσκέπαστη με τυριά