Κυρίες και κύριοι, η Ορχήστρα Λαχανικών!

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013.

Κυρίες και κύριοι, η Ορχήστρα Λαχανικών!

Οι Αυστριακοί το ξέρουν: αν δουν στο σούπερ μάρκετ κάτι τύπους να χτυπούν τις κολοκύθες με τις παλάμες τους, να τρίβουν τις φλούδες των κρεμμυδιών δίπλα στο αυτί τους ή να κουνάνε πάνω-κάτω ρυθμικά το σακουλάκι με τα ξερά φασόλια, δε θα αρχίσουν τα «τς, τς, τς πόσοι τρελοί κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Όχι, τουλάχιστον προτού βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για τα ταλαντούχα μέλη της μοναδικής Ορχήστρας Λαχανικών της Βιέννης (Vienna Vegetable Orchestra), που ψάχνουν τα καινούρια μουσικά τους όργανα για την επερχόμενη συναυλία τους. Η χρήση αποκλειστικά και μόνο οργάνων που προέρχονται κατευθείαν από το ...μποστάνι είναι αυστηρότατος όρος του καταστατικού της. Σταθερά χρησιμοποιεί τα καρότα ως φλάουτα, τις κολοκύθες για μπάσα, τη σελινόριζα για μπόνγκος, τα φρέσκα κρεμμυδάκια για βιολιά... Με αυτά τα πράσινα υλικά οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πρωτότυπη προσπάθεια κατορθώνουν να δίνουν σίγουρα …φρέσκους ήχους. Καθώς τα λαχανικά έχουν την κακή συνήθεια να σαπίζουν, οι μουσικοί πρέπει πριν από κάθε παράστασή τους να επισκέπτονται το μανάβη και ξαναφτιάχνουν τα όργανά τους απ’ την αρχή. Το βίντεο στο τέλος του κειμένου καταγράφει, μεταξύ άλλων, την εξέλιξη ενός καρότου σε φλάουτο από τη στιγμή της αγοράς του στη Λαϊκή μέχρι την ώρα που θα βρεθεί επί σκηνής. Πάντως, τα κοµµάτια των λαχανικών που αφαιρούνται κατά τη διαδικασία κατασκευής των οργάνων δεν πηγαίνουν στον σκουπιδοτενεκέ: Γίνονται ωραία λαχανόσουπα που συχνά προσφέρεται στους θεατές.
Η Ορχήστρα των Λαχανικών γεννήθηκε μια μουσική άνοιξη στη Βιέννη το 1998. Είχε προηγηθεί αρκετός καιρός ψαξίματος των μελωδικών δυνατοτήτων των λαχανικών -με αφορμή τους ήχους που έπιασε τρίβοντας μια ντομάτα για σάλτσα το μουσικό αυτί ενός από τα μέλη της. Από τότε δίνει με εξαιρετική επιτυχία συναυλίες διεθνώς. Το ύφος της δε γνωρίζει στεγανά και κινείται με άνεση σε πολλούς μουσικούς χώρους με ιδιαίτερη αγάπη στο beat-oriented house, στην πειραματική elektronica και στη free jazz. Τα είδη διευρύνονται συνεχώς καθώς φρέσκα λαχανικά με διαφορετική επεξεργασία εισχωρούν ως νέα στα ενυπάρχοντα μουσικά όργανα αυξάνοντας τη δημιουργική ικανότητα του ασυνήθιστου μουσικού συνόλου να χαράσσει νέες μελωδικές ρότες.

 • Πουρές με φακές, σκόρδο, δενδρολίβανο και πιπέρι
  Πουρές με φακές, σκόρδο, δενδρολίβανο και πιπέρι
 • Κρεμμυδόσουπα γαλλική
  Κρεμμυδόσουπα γαλλική
 • Πολύχρωμα ντιπ με βάση το γιαούρτι
  Πολύχρωμα ντιπ με βάση το γιαούρτι
 • Κρέπες με αλλαντικά, τυριά και μανιτάρια
  Κρέπες με αλλαντικά, τυριά και μανιτάρια
 • Μπρόκολο ψητό, πικάντικο
  Μπρόκολο ψητό, πικάντικο
 • Μελιτζάνες σε ελαιόλαδο και σκόρδο
  Μελιτζάνες σε ελαιόλαδο και σκόρδο
 • Λαζάνια με μπρόκολο
  Λαζάνια με μπρόκολο
 • Καλαμποκόψωμο με πιπεριά
  Καλαμποκόψωμο με πιπεριά
 • Λαζάνια με φέτα και σπανάκι
  Λαζάνια με φέτα και σπανάκι
 • Koτόπουλο κοκκινιστό με φασολάκια
  Koτόπουλο κοκκινιστό με φασολάκια
 • Σολομός στο γκριλ με σάλτσα λεμονιού και μάραθου
  Σολομός στο γκριλ με σάλτσα λεμονιού και μάραθου
 • Ντιπ με στραγγιστό γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και ροκφόρ
  Ντιπ με στραγγιστό γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και ροκφόρ