Το γιαούρτι κατά του διαβήτη

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014.

Το γιαούρτι κατά του διαβήτη

Κατά 28% μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, στους ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά, μεταξύ των οποίων το γιαούρτι και το τυρί, μειώνουν επίσης τον σχετικό κίνδυνο διαβήτη κατά 24%, συνολικά. 
 
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. 
 
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, περιέχουν επίσης και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά και θα πρέπει οι άνθρωποι να τα αντικαθιστούν με προϊόντα που περιέχουν λίγα λιπαρά. 
 
Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πολλών ή λίγων λιπαρών, με τον διαβήτη, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα. 
 
Οι βρετανοί ερευνητές λοιπόν βασιζόμενοι στην μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη EPIC-Norfolk που συμπεριέλαβε 25.000 άνδρες και γυναίκες, συνέκριναν λεπτομερή στοιχεία για την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων και υγρών μιας συγκεκριμένης εβδομάδας, για 753 άτομα που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ σε διάστημα 11 ετών. Τους συνέκριναν με τυχαία επιλεγμένα 3.502 άτομα ώστε να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνολικά και επίσης διάφορα είδη γαλακτοκομικών μεμονωμένα. 
 
Η κατανάλωση γενικά γαλακτοκομικών (πολλών ή λίγων λιπαρών) δεν σχετίστηκε με την εκδήλωση διαβήτη, όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το μορφωτικό επίπεδο, η παχυσαρκία, άλλες διατροφικές συνήθειες και το σύνολο των θερμίδων. Η συνολική κατανάλωση γάλακτος και τυριών επίσης δεν σχετίστηκε με τον κίνδυνο διαβήτη. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών που είχαν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και τοτυρί κότατζ, είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοια προϊόντα. 
 
Όταν εξετάστηκε ξεχωριστά από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, το γιαούρτι συσχετίστηκε με 28% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη. Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο τέσσερα κεσεδάκια (125 γραμμ. το καθένα) γιαούρτι την ημέρα. Το ίδιο ίσχυε και για τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά. Τέλος, το γιαούρτι όταν καταναλωνόταν αντί για κάποιο σνακ επίσης μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ. 
 
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, τεκμηριώνει ωστόσο ότι περιέχουν επωφελή στοιχεία όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό διότι περιέχουν προβιοτικά βακτήρια και βιταμίνη Κ, η οποία σχετίζεται με τη ζύμωση. 
 
 
ΠΗΓΗ:health.in.gr
 • Χορτόπιτα με ανθότυρο και κουκουνάρι
  Χορτόπιτα με ανθότυρο και κουκουνάρι
 • Φιλέτο γαλοπούλας με γλυκάνισο, ροζ πιπέρι και σάλτσα μουστάρδα
  Φιλέτο γαλοπούλας με γλυκάνισο, ροζ πιπέρι και σάλτσα μουστάρδα
 • Πεϊνιρλί με κολοκυθάκια
  Πεϊνιρλί με κολοκυθάκια
 • Φιλέτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας με πουρέ αβοκάντο
  Φιλέτα κοτόπουλου ή γαλοπούλας με πουρέ αβοκάντο
 • Σπαγγέτι με λαχανικά και μανιτάρια
  Σπαγγέτι με λαχανικά και μανιτάρια
 • Καπνιστό χοιρινό σαγανάκι με τυρί και μουστάρδα
  Καπνιστό χοιρινό σαγανάκι με τυρί και μουστάρδα
 • Τηγανίτες πατάτας με αυγά
  Τηγανίτες πατάτας με αυγά
 • Κοτόπουλο με μανιτάρια, κρέμα γάλακτος και τυριά
  Κοτόπουλο με μανιτάρια, κρέμα γάλακτος και τυριά
 • Γαρίδες σουβλάκι
  Γαρίδες σουβλάκι
 • Χορτοκεφτέδες ή σπανακοκεφτέδες
  Χορτοκεφτέδες ή σπανακοκεφτέδες
 • Πανακότα με σάλτσα πορτοκαλιού
  Πανακότα με σάλτσα πορτοκαλιού
 • Πατατόσουπα βελουτέ με γιαούρτι
  Πατατόσουπα βελουτέ με γιαούρτι