Οι «παρασπονδίες» του Σαββατοκύριακου βοηθούν στο αδυνάτισμα

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014.

Οι «παρασπονδίες» του Σαββατοκύριακου βοηθούν στο αδυνάτισμα

Έρευνα του Εργαστήριου Διατροφής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης υποστηρίζει πως αν «σπάσουμε» τη δίαιτα μας το Σαββατοκύριακο… δε θα έρθει και η απόλυτη καταστροφή. Αρκεί από Δευτέρα να ακολουθήσουμε πιστά το πρόγραμμα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Obesity Facts, ο Δρ Μπράιν Γουάνσινκ και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Διατροφής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, μελέτησαν άνδρες και γυναίκες στη Φινλανδία και παρατήρησαν ότι, οι μικρές διατροφικές «παρασπονδίες» του Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας δίαιτας αποτελούσαν εγγύηση επιτυχημένης μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους. 
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν για έως και 10 μήνες τα διατροφικά ημερολόγια που τηρούσαν 80 ενήλικες, 25-62 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: αυτοί που έχασαν, δηλαδή πάνω από το 3% του αρχικού σωματικού βάρους, αυτοί που πήραν κιλά, δηλαδή πάνω από 1% του σωματικού βάρους και αυτοί που διατήρησαν σταθερά τα κιλά τους. 
 
Συνολικά, 18 άτομα έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης, 10 πήραν και 52 διατήρησαν το αρχικό τους βάρος. 
 
Όσοι έχασαν κιλά διαπιστώθηκε ότι το Σαββατοκύριακο έτειναν να παίρνουν λίγο βάρος το οποίο έχαναν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Αν και η ημέρα της εβδομάδας προέβλεπε το βάρος και στις τρεις ομάδες, το πρότυπο στην ομάδα απώλειας βάρους ήταν πιο συνεπές από τα πρότυπα των ατόμων που πήραν ή διατήρησαν στα κιλά τους. 
 
«Ανεξαρτήτως του τι τρώτε, υπάρχει ένας ρυθμός στην απώλεια του βάρους. Ζυγίζετε περισσότερο την Κυριακή το βράδυ και λιγότερο την Παρασκευή το πρωί. Φυσικά ο στόχος δεν είναι να καταφεύγετε σε καταχρήσεις το Σαββατοκύριακο, αλλά να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε σώμα παρουσιάζει αυξομειώσεις του βάρους ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας», εξηγεί ο Δρ Γουάνσινκ. 
 
Ο αμερικανός ερευνητής μάλιστα συμβουλεύει όσους θέλουν να χάσουν βάρος να «ανησυχείτε λιγότερο για το βάρος σας το Σαββατοκύριακο και να επικεντρώνεστε στην δίαιτά σας τις καθημερινές, διότι τότε συμβαίνει η απώλεια των κιλών». 
 
Η διατροφολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σέιντ Λούις, Σούζαν Ρέιτσετ, επίσης πιστεύει ότι, οι μικρές προγραμματισμένες παρασπονδίες βοηθούν την καλύτερη τήρηση της δίαιτας. «Για ορισμένους ανθρώπους μια μικρή παρέκκλιση από τη δίαιτα, λειτουργεί ευεργετικά και τους κινητοποιεί να συνεχίζουν την απώλεια βάρους», σημειώνει. 
 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr
 
 • Ριζότο με κωλοχτύπα
  Ριζότο με κωλοχτύπα
 • Αυγά γεμιστά με πατάτες και μαγιονέζα
  Αυγά γεμιστά με πατάτες και μαγιονέζα
 • Γαρίδες πανέ με σάλτσα ντομάτας
  Γαρίδες πανέ με σάλτσα ντομάτας
 • Πένες με ελιές, ντομάτα και κάππαρη
  Πένες με ελιές, ντομάτα και κάππαρη
 • Κουνουπίδι και μανιτάρια ογκρατέν
  Κουνουπίδι και μανιτάρια ογκρατέν
 • Αυγά και λουκάνικα για δύο
  Αυγά και λουκάνικα για δύο
 • Κουνουπίδι με πατάτες και αρακά γιαχνί
  Κουνουπίδι με πατάτες και αρακά γιαχνί
 • Σουπιές κρασάτες με μανιτάρια και γραβιέρα
  Σουπιές κρασάτες με μανιτάρια και γραβιέρα
 • Χοιρινό με πουρέ και κρασάτη σάλτσα
  Χοιρινό με πουρέ και κρασάτη σάλτσα
 • Αλμυρά κεκάκια με τυριά και καρότα
  Αλμυρά κεκάκια με τυριά και καρότα
 • Τάρτα με κρεμμύδια, μπέικον και τυριά
  Τάρτα με κρεμμύδια, μπέικον και τυριά
 • Κοτόπουλο με σταφύλι και κρασί
  Κοτόπουλο με σταφύλι και κρασί