Οι επιπτώσεις του μεσημεριανού στο γραφείο, που τρώγεται «στο πόδι»

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018.

Οι επιπτώσεις του μεσημεριανού στο γραφείο, που τρώγεται «στο πόδι»

DOCTOR FOOD | Τρώγοντας πάνω απ' τον υπολογιστή και με την ψυχή στο στόμα...

Κάποτε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό ξεκινούσε στις 12 και ο εργαζόμενος μπορούσε να επιστρέψει στο γραφείο του ως τις τρεις, έχοντας απολαύσει ένα πλήρες γεύμα και τον καφέ του με την ηρεμία του, αλλά και λίγο περπάτημα. Πλέον το πολύ σε 22 λεπτά έχει φάει και, μάλιστα, πάνω από τον υπολογιστή του, σύμφωνα με τη Βίκυ Καρατζαφέρη που δημοσιεύει αποτελέσματα σχετικής έρευνας στο healthmag.gr. Για άσκηση, δε, ούτε λόγος...

Κατά το Lancet, το μέσο μεσημεριανό διάλειμμα διαρκεί ένα τρίτο λιγότερο από ό,τι πριν από έξι χρόνια. 

Έρευνα σε πάνω από 800 εργαζόμενους έδειξε ότι σχεδόν ένας στους πέντε δεν αφήνει ποτέ το γραφείο του κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η καθιστική ζωή και η καθιστική εργασία για οκτώ ώρες την ημέρα σκοτώνουν τόσους ανθρώπους παγκοσμίως, όσους και το κάπνισμα.

Ειδικοί σε θέματα άσκησης επεσήμαναν ότι οι ώρες του μεσημεριανού διαλείμματος συμπιέζονται λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων - το μέσο μεσημεριανό διάλειμμα μειώθηκε από 33 λεπτά, που διαρκούσε κατά μέσο όρο το 2012, σε 22 λεπτά σήμερα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της νέας έρευνας, πολλοί εργαζόμενοι είπαν ότι θα ήθελαν να έχουν την ευκαιρία να ασκούνται περισσότερο, αλλά ο εργασιακός τους φόρτος δρα αποτρεπτικά σε αυτό, καθώς πολλές φορές δεν περισσεύει, καν, χρόνος για να φάνε το φαγητό τους και τους κάθεται... στον λαιμό.

Μόλις ένας στους πέντε είπε ότι πάει με τα πόδια ή με το ποδήλατο στη δουλειά.

Σχεδόν όλοι παραδέχτηκαν ότι τα υποχρεωτικά μεσημεριανά διαλείμματα θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι οι Βρετανοί χάνουν 18 μέρες τον χρόνο από τα μεσημεριανά διαλείμματα που δεν κάνουν.

Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για τους λόγους, για τους οποίους τρώνε ως επί το πλείστον ένα σάντουιτς κι αυτό... στο πόδι, αυτοί περιελάμβαναν υπερβολικό όγκο δουλειάς, καθήκοντα της τελευταίας στιγμής και μικρή ποικιλία από επιλογές φαγητού, που βρίσκονται κοντά στον εργασιακό τους χώρο.

Ο Steven Ward, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Η κουλτούρα των σύγχρονων εργασιακών χώρων επιβάλλει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με τα γραφεία τους και με τις οθόνες τους, όλη την ημέρα. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, αλλά αισθάνονται ότι δεν έχουν τον χρόνο να την κάνουν. Οι εργοδότες, όμως, θα πρέπει να προσέξουν αυτές τις προειδοποιήσεις, εάν θέλουν να ενθαρρύνουν τους συνεργάτες τους να είναι πιο παραγωγικοί».

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η καθιστική εργασία οκτώ ώρες την ημέρα ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 60%.

Βέβαια μία ώρα καθημερινής δραστηριότητας θα μπορούσε να αντισταθμίσει την πιθανή βλάβη μιας τέτοιας ημέρας στο γραφείο. Αλλά σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Αγγλία και αλλού δυσκολεύεται να εξοικονομήσει έστω και μισή ώρα φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

 • Σαλάτα μπρόκολο με σάλτσα ταχινιού
  Σαλάτα μπρόκολο με σάλτσα ταχινιού
 • Γαρίδες σουβλάκι
  Γαρίδες σουβλάκι
 • Πιπεριές γεμιστές με ριζότο μανιταριών
  Πιπεριές γεμιστές με ριζότο μανιταριών
 • Πατατούλες τυλιχτές με μπέικον
  Πατατούλες τυλιχτές με μπέικον
 • Λαχανάκια Βρυξελλών σουφλέ
  Λαχανάκια Βρυξελλών σουφλέ
 • Πένες σαλάτα με μπρόκολο και γιαούρτι
  Πένες σαλάτα με μπρόκολο και γιαούρτι
 • Σούπα με πατάτες και μανιτάρια
  Σούπα με πατάτες και μανιτάρια
 • Πένες με τουρλού λαχανικών
  Πένες με τουρλού λαχανικών
 • Ψαρονέφρι με σάλτσα λουίζας και μούς κολοκυθιού
  Ψαρονέφρι με σάλτσα λουίζας και μούς κολοκυθιού
 • Μπρόκολο τηγανητό σε κουρκούτι
  Μπρόκολο τηγανητό σε κουρκούτι
 • Αρωματικό ρύζι με μαϊντανό και σκόρδο
  Αρωματικό ρύζι με μαϊντανό και σκόρδο
 • Γεμιστά ψωμάκια με κιμά, αυγά και τυρί
  Γεμιστά ψωμάκια με κιμά, αυγά και τυρί