Όσπρια εναντίον "κακής" χοληστερόλης

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014.

Όσπρια εναντίον

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν καναδοί ερευνητές  στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη.

Ωστόσο, τα όσπρια δεν είναι ικανά να προκαλέσουν οποιαδήποτε μεταβολή της HDL («καλής») χοληστερόλης. 
 
Ως γνωστόν, τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. 
 
Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Σιβενπάιπερ, υποστηρίζουν ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και άλλα όσπρια μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αρκεί να καταναλώνονται σε τακτική βάση. 
 
Το συμπέρασμα προέκυψε από την επανεξέταση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί σε ΗΠΑ και Καναδά, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 1.037 άτομα. 
 
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων (περίπου 130 γραμμάρια) την ημέρα συντελεί σε μείωση κατά 5% της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Μάλιστα, το είδος του οσπρίου δεν φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο. 
 
Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι, τα όσπρια είχαν εμφανέστερη επίδραση στην μείωση της LDL χοληστερόλης των ανδρών, συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες γενικά κάνουν χειρότερης ποιότητας διατροφή από τις γυναίκες και ως εκ τούτου έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης. 
 
Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες. 
 
Η κατανάλωση οσπρίων στις δυτικές κοινωνίες παραμένει χαμηλή και η μελέτη ενδεχομένως να δώσει το έναυσμα για την αύξησή της. 
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση οσπρίων πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς ενοχοποιούνται για φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και εντερικά αέρια. Οι παρενέργειες αυτές όμως μειώνονται όσο τακτικότερα καταναλώνει κανείς όσπρια. 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr 
 • Λουκάνικα με ρεβίθια και σπανάκι
  Λουκάνικα με ρεβίθια και σπανάκι
 • Πατατοκροκέτες με σπανάκι
  Πατατοκροκέτες με σπανάκι
 • Κατσικάκι με γιαούρτι και αγκινάρες στο φούρνο
  Κατσικάκι με γιαούρτι και αγκινάρες στο φούρνο
 • Φιλέτα κοτόπουλου με κάππαρη
  Φιλέτα κοτόπουλου με κάππαρη
 • Κριθαράκι με λαχανικά και τριφτή ντομάτα
  Κριθαράκι με λαχανικά και τριφτή ντομάτα
 • Ρυζοσαλάτα με κοτόπουλο και αρακά
  Ρυζοσαλάτα με κοτόπουλο και αρακά
 • Πίτσες με σπανάκι και Μαστέλο® Χίου
  Πίτσες με σπανάκι και Μαστέλο® Χίου
 • Ρολά καπνιστού σολομού με τυρί, καβούρι και κρέμα
  Ρολά καπνιστού σολομού με τυρί, καβούρι και κρέμα
 • Ταλιατέλες με μανιτάρια και κρεμμύδια
  Ταλιατέλες με μανιτάρια και κρεμμύδια
 • Κεφτέδες με κιμά και μανιτάρια
  Κεφτέδες με κιμά και μανιτάρια
 • Λαχανικά με μανιτάρια στο τηγάνι
  Λαχανικά με μανιτάρια στο τηγάνι
 • Χοιρινό ψαρονέφρι ψητό
  Χοιρινό ψαρονέφρι ψητό