Αρνητικά νούμερα γονιμότητας για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014.

Αρνητικά νούμερα γονιμότητας για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό, ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών, δυσκολεύοντας την τεκνοποίηση.
 
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Ενρίκε Σίστερμαν, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 500 ζευγάρια, 18-44 ετών, που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν, αλλά δεν είχαν απευθυνθεί σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τελικά κύηση επετεύχθη μετά από 12 μήνες προσπάθειας για τα 347 ζευγάρια. 
 
Από τις αναλύσεις αίματος που έκαναν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της ελεύθερης χοληστερόλης των δύο συντρόφων και του χρονικού διαστήματος για την επίτευξη κύησης. Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία των δύο συντρόφων, το μορφωτικό επίπεδο, το σωματικό βάρος και η φυλή. 
 
Η ελεύθερη χοληστερόλη -που δεν περιλαμβάνεται στα συνήθη τεστ αίματος- δεν συνδέεται με κάποιο άλλο μόριο, ενώ αντίθετα η HDL («καλή») και η LDL («κακή) χοληστερόλη, συνδέονται μέσα στον οργανισμό με συγκεκριμένες πρωτεΐνες.
 
Τα ζευγάρια που δεν είχαν αποκτήσει παιδί, είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο ελεύθερης χοληστερόλης σε σχέση με όσα είχαν καταφέρει να τεκνοποιήσουν. Ακόμη, τα ζευγάρια όπου η γυναίκα είχε υψηλότερη ελεύθερη χοληστερόλη, αλλά ο άνδρας όχι, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να τεκνοποιήσουν, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα του συγκεκριμένου βιοδείκτη.
 
«Η χοληστερόλη πιθανώς σχετίζεται με τη γονιμότητα, επειδή αποτελεί δομικό συστατικό τόσο των ανδρικών, τόσο και των γυναικείων ορμονών», εξηγεί ο Δρ Σίστερμαν. Οι ορμόνες του φύλου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα ενός ζευγαριού να πιάσει τεκνοποιήσει, καθώς επηρεάζουν τόσο την ποιότητα του σπέρματος, όσο και τη γονιμοποίηση του ωαρίου.
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης είναι σημαντική τόσο σε νεαρή ηλικία από άποψη γονιμότητας, όσο και σε μεγαλύτερη ηλικία για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. 
 
Πάντως, η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, το άγχος κ.α.
 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr
 
 • Μελιτζάνες ρολάκια με κιμά
  Μελιτζάνες ρολάκια με κιμά
 • Τρίγωνα με λαχανικά και κουκουνάρι
  Τρίγωνα με λαχανικά και κουκουνάρι
 • Πουγκιά με κατσικίσιο τυρί και προσούτο
  Πουγκιά με κατσικίσιο τυρί και προσούτο
 • Σαλάτα με φακές και πράσινα φασολάκια
  Σαλάτα με φακές και πράσινα φασολάκια
 • Εύκολη μανιταρόπιτα
  Εύκολη μανιταρόπιτα
 • Βίδες με μπέικον και κασέρι στο φούρνο
  Βίδες με μπέικον και κασέρι στο φούρνο
 • Μους από ρεβίθια με καραβίδες
  Μους από ρεβίθια με καραβίδες
 • Τραγανή χορτόπιτα με σέσκουλα και κουκουνάρι
  Τραγανή χορτόπιτα με σέσκουλα και κουκουνάρι
 • Ταμπουλέ (σαλάτα με πλιγούρι)
  Ταμπουλέ (σαλάτα με πλιγούρι)
 • Μύδια με άνηθο, κρέμα γάλακτος και κρόκο Κοζάνης
  Μύδια με άνηθο, κρέμα γάλακτος και κρόκο Κοζάνης
 • Γεμιστό ρολό κοτόπουλο με ζαμπόν και τυρί
  Γεμιστό ρολό κοτόπουλο με ζαμπόν και τυρί
 • Κοτόσουπα με καλαμπόκι
  Κοτόσουπα με καλαμπόκι